Sjednice skupštine (saziv 2021)Županijska skupština

Održana 2. sjednica Županijske skupštine

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije je u petak, 9. srpnja 2021. godine održala svoju 2. sjednicu. U sportskoj dvorani Srednje škole Krapina okupila su se 34 člana i članice Skupštine na čelu sa predsjednikom Zlatkom Šoršom.

Od 12 točaka Dnevnog reda 2. sjednice 8. saziva Županijske skupštine, njih šest se odnosilo na izvještaje o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini. Članice i članovi Skupštine su nakon izlaganja ravnatelja i rasprave prihvatili izvještaje županijskih zdravstvenih ustanova o radu i financijskom poslovanju u 2020. godini. Dom zdravlja KZŽ, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i Zavod za javno zdravstvo KZŽ su 2020. godini završili u gubitku, dok je pozitivno poslovala samo Ljekarna Krapinsko-zagorske županije. Župan Željko Kolar ponovno je upozorio na neodrživost trenutnog sustava financiranja zdravstvenog sustava na koje županija kao osnivač zdravstvenih ustanova nema utjecaja. „Mi danas raspravljamo o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova, a na 3 ključne stvari koje zapravo reguliraju čitavo financijsko poslovanje uopće nemamo nikakvog utjecaja i to jednostavno moramo promijeniti. Donose se ‘vatrogasne’ mjere, umjesto da se problemi rješavaju sustavno. Plaće u zdravstvu treba povećati, ali za to treba osigurati i sredstva. Ne možete kroz jedan period povećati plaće za 30 posto, a osigurati sredstva za 15 posto i tako samo na plaćama raditi mjesečni gubitak od 1,2 milijuna kuna. Mislim da se takvo što ne bi moglo dogoditi u privatnom sektoru, a ako odgovorno radimo, onda se ne može dogoditi ni u javnom sektoru. Mi u Županiji ne utječemo na limite, a iz godine u godinu donose se limiti koji su premali i jednostavno ne pokrivaju sve troškove bolnica“ – upozorio je župan Kolar te naglasio kako situacija u zdravstvu zahtijeva konsenzus oko uspostave sustava na realnim osnovama.

Na sjednici su prihvaćeni i izvještaji o radu i financijskom poslovanju u 2020. godini Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Integriranog prometa Zagrebačkog područja d.o.o. Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije te Krapinsko-zagorskog Aerodroma d.o.o.

Županijska skupština donijela je i Odluku o usvajanju skraćenog zapisnika sa svoje konstituirajuće sjednice, Odluku o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Krapinsko-zagorske županije za financiranje političkih stranka zastupljenih u Županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije i nezavisnih vijećnika u razdoblju od 17. lipnja do 31. prosinca 2021. godine. Na sjednici je donijeta i Odluka o  stjecanju nekretnina koje je prije preseljenja u novi prostor koristio Poduzetnički centar KZŽ i davanju istih u zakup Zagorskoj razvojnoj agenciji, kao i I. Izmjena programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zlatar Bistrica za 2020 godinu prema kojoj se zbog potrebe za opsežnim servisom predviđa preraspodjela sredstava bez povećanja ukupnog iznosa.

Članice i članovi Županijske skupštine donijeli su i Zaključak prema kojem se Skupštini trgovačkog društva Službeni glasnik d.o.o. predlaže da u Nadzorni odbor kao predstavnice Krapinsko–zagorske županije izabere Petru Vrančić Lež i Nevenku Puljko.

Prije početka rada po Dnevnom redu održan je i aktualni sat, u sklopu kojeg je Romeo Vincelj postavio pitanje „Kakva će biti sudbina Bandićevih kadrova koji se još uvijek nalaze na odgovornim pozicijama u županijskim ustanovama i drugim tijelima kojima je osnivač i kojima upravlja Županija, a koji su mu u prošlom sazivu nametnuti od strane Bandića i njegovih žetončića u skupštini? Župan Željko Kolar je u odgovoru naglasio kako Bandićevih kadrova u Krapinsko-zagorskoj županiji nema, nije ih ni bilo niti će ih biti. „Sve ravnateljice i ravnatelji koji su izabrani, izabrani su legalnom procedurom, dobili su povjerenje upravnih vijeća i nadzornih odbora i tako će biti dalje. Pročelnici koji rade u upravnim odjelima rade svi već duže vrijeme i nitko nije član stranke 365 Milan Bandić“ – rekao je župan Kolar te još jednom podsjetio kako su povjerenje građana na izborima za Županijsku skupštinu u prošlom sazivu dobile samo dvije liste te da naknadno nitko od članova i članica Skupštine nije promijenio stranu.

 

MATERIJALI

PREZENTACIJE

ZAPISNIK

Fotogalerija


Zadnja promjena: 10.7.2021 | Prikazano 1671 puta