Novosti 22.9.2021
Ostalo

Održana Uvodna konferencija projekta NOVI POČETAK

U Zaboku je na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu, 22. rujna 2021. godine, održana uvodna konferencija 11,6 milijuna kuna vrijednog projekta Novi početak, čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri na projektu ustanova Dom za žrtve nasilja u obitelji 'NOVI POČETAK' i Centar za socijalnu skrb Krapina

Trajanje projekta Novi početak je 30 mjeseci. Službeno je započeo 9. lipnja ove godine, a traje do 9. prosinca 2023. godine. Cilj projekta  je rekonstruirati i adaptirati postojeći prostor za sklonište za žrtve nasilja u obitelji kako bi se osigurao smještaj za veći broj korisnika (od 12 do 15), a osim usluge smještaja u posebno osiguranim uvjetima predviđene su i aktivnosti vezane za sustav podrške, savjetovanja i pomoći žrtvama dok borave u kući, ali i u pronalasku alternativnog smještaja nakon izlaska iz kuće. Sredstva za projekt u iznosu 11,626 milijuna kuna osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, kroz prijavu na Javni poziv „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je sadašnja sigurna kuća za žrtve nasilja privremenog karaktera gdje su se neke stvari morale improvizirati. „U novom domu bit će bolji uvjeti, dodatni sadržaji i naravno da je velika stvar da se radi o potpunom financiranju projekta bespovratnim sredstvima, iako su to još i neke popratne stvari koje će Županija financirati iz vlastitih sredstava.  Hvala svima koji su radili na pripremi projekta, Vladi na ovom natječaju i osiguravanju ovih sredstva. Krenuli smo na vrijeme, fazi u kojoj smo garantira da će projekt biti završen na vrijeme, a gradnja treba početi na proljeće“ – rekao je župan Kolar te naglasio kako će rad sigurne kuće i dalje financirati Krapinsko – zagorska županija.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako Krapinsko-zagorska Županija kontinuirano razvija nove usluge i brine za ranjive skupine te je stekla ulogu korodinatora i poveznice između različitih ustanova, udruga, institucija, odnosno svih koji se bave pružanjem socijalnih usluga. „Bez obzira na sve aktivnosti koje provodimo i mnoštvo preventivnih programa, na području naše županije još uvijek postoji nasilje u obitelji. Krapinsko-zagorska županija ima nultu toleranciju na nasilje i važno je napomenuti da ono nije privatni problem. Nasilje je problem čitavog društva i sve dok postoji i jedna žrtva nasilja u obitelji, postojanje skloništa i sigurnih kuća je izuzetno važno. Sve žrtve obiteljskog nasilja moraju znati da se u Krapinsko-zagorskoj županiji mogu i skloniti od nasilja i da mogu dobiti i savjetodavnu pomoć“ – poručila je zamjeica župana Jasna Petek.

Trenutno sklonište za žrtve nasilja u obitelji je službeno s radom započelo 7. prosinca 2020. godine, a prvi korisnici u dom stigli su nekoliko dana kasnije. Ukupni kapacitet je 8 plus 1 korisnik, a tri mjeseca nakon početka rada bio je u potpunosti popunjen i kontinuirano je popunjen većinu vremena. „Dom u prvom redu zbrinjava korisnike s područja KZŽ, obzirom da je njegovo financiranje do sada bilo u potpunosti i isključivo iz sredstava županijskog proračuna. Do sada je dom zbrinuo ukupno 18 korisnika, od toga n17 s područja županije“ – ispričala je privremena ravnateljica Doma za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK Martina Gregurović Šanjug te dodala kako se zamjećuje da je uspostavom ovog skloništa interes za smještaj na području županije je značajno povećan. „Centri su smještavali godišnje u prosjeku 10 korisnika, a ove godine u 10 mjeseci već 17 s područja županije“ – istaknula je privremene ravnateljica Gregurović Šanjug, ujedno i županijska pročelnica nadležna za zdravstvo i socijalnu skrb te voditeljica novog projekta.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Augustin Erdelja .

Fotogalerija


Zadnja promjena: 22.9.2021 | Prikazano 503 puta