Novosti 12.5.2022
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Okrugli stol na temu konfliktnih razvoda

Krapinsko - zagorska županija u sklopu provedbe Projekta „Novi početak“ organizira Okrugli stol s ciljem obrađivanja pojma konfliktnih razvoda, utjecaja i posljedica takvog razvoda na djecu i bivše partnere, odnose roditelja i dijete te odnose djece s roditeljem počiniteljem nasilja.

Što za dijete znači kada mama i tata više nisu zajedno? Razvod roditelja jedno je od najstresnijih iskustava koje dijete može doživjeti. U Hrvatskoj je sve više razvedenih brakova, podaci pokazuju da svaki treći brak završi razvodom. To znači da se velik broj djece i mladih tijekom svog odrastanja suoči sa stresnim životnim okolnostima uslijed razdvajanja roditelja. Istraživanja jasno pokazuju da je za djecu bolji „dobar razvod“ nego „loš brak“. No, ponekad dijete bude uvučeno u sukob roditelja. Konfliktni razvodi obilježeni su time da roditelji ne uspijevaju svoje partnerske probleme staviti po strani i graditi roditeljski odnos, nego nastavljaju sukobe u kojima potrebe djeteta padaju u drugi plan. Istraživanja u proteklih 50 godina dosljedno pokazuju da su djeca u konfliktnim razvodima roditelja često emocionalno zanemarena jer su roditelji zaokupljeni vlastitim financijskim, emocionalnim, socijalnim i ostalim potrebama.

 

Cilj okruglog stola je informirati stručnjake o obilježjima konfliktnih razvoda, utjecaju sukoba roditelja na djecu te dati konkretne smjernice za savjetodavni rad s roditeljima  i djecom u konfliktnom razvodu. O obilježjima konfliktnih razvoda govorit će Tamara Gojković, dipl. socijalna radnica, univ. spec. iur., ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

 

Stručni skup je namijenjen stručnim suradnicima centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi, stručnim suradnicima u odgojnim i obrazovnim ustanovama, pravosudnim tijelima, zdravstvenim ustanovama, organizacijama civilnog društva, kao i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Predviđeno vrijeme trajanja stručnog skupa je 90 minuta.

 

Ovaj okrugli stol organiziran je u sklopu projekta „Novi početak“, a koji je prijavljen na Poziv UP.02.2.11 'Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji' kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj Projekta je Krapinsko - zagorska županija, dok su partneri na Projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK I Centar za socijalnu skrb Krapina. Cilj projekta „Novi početak“ je uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko-zagorskoj županiji. Osim same uspostave skloništa, žrtvama nasilja će se pružati i sustav podrške, savjetovanja i pomoći za vrijeme korištenja usluga, ali i nakon izlaska iz skrbi. Ovaj okrugli stol drugi je od sedam okruglih stolova koji se organiziraju s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelju.

 

Okrugli stol bit će održan u petak, 13. svibnja 2022. godine u Velikoj dvorani Grada Klanjca, Trg mira 11,

s

početkom u 12,00 sati.

 

Svoj dolazak potvridi na molimo potvrdite popunjavanjem ovog obrasca.

Prilozi:

  prilog

Zadnja promjena: 12.5.2022 | Prikazano 816 puta