Novosti 19.10.2021
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Otvoren Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija

Konferencija za medije na temu Natječaja za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola Krapinsko-zagorske županije za školsku godinu 2021./2022. održana je u utorak, 19. listopada 2021. godine, u prostorima Županija u Krapini.

Župan Željko Kolar je ovom prilikom posebno zahvalio svojoj zamjenici Jasni Petek, pročelnici  Mirjani Smičić Slovenec i djelatnicama upravnog odjela nadležnog za obrazovanje te Županijskom savjetu mladih, koji su najviše radili na dodatnom poboljšanju Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima Krapinsko-zagorske županije. „U školskoj i akademskoj godini 2020./2021. stipendije Krapinsko-zagorske županije primalo je 257 učenika i studenata, ukupne vrijednosti oko 1.380.000 kuna. Iznosi i ove godine ostaju isti – stipendije po ključu nadarenosti te po socijalnom kriteriju iznose 400 kuna za učenike i 700 kuna za studente, dok su stipendije za deficitarna zanimanja na razini 500 kuna za učenike i 800 kuna za studente. Što se tiče promjena, u odgovarajućim je kategorijama još snažnije naglašen taj socijalni kriterij i kriterij nadarenosti. Također smo omogućili i da iz jednog kućanstva stipendiju može dobiti više učenika ili studenta“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako će se ove godine ukupno dodijeliti 200 stipendija na godišnjoj razini te podsjetila kako je Natječaj za učeničke stipendije otvoren do 30. listopada.  

U kategoriji A predviđena je dodjela 30 stipendija za nadarene učenike. Osnovni kriterij je da prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole ili više razrede osnovne ako se radi o učeniku ili učenici prvog razreda srednje škole, bude najmanje 4,70. Neovisno o tom prosjeku mogu se prijaviti učenice i učenici koji su postigli prvo mjesto na regionalnom ili županijskom natjecanju ili prvo, drugo ili treće mjesto u pojedinačnoj kategoriji na državnom natjecanju“ – objasnila je zamjenica župana Jasna  Petek

U kategoriji B predviđena je dodjela 30 stipendija po socijalnom kriteriju. „Uz sve kriterije koji su vezani za socijalni status, osnovni je kriteriji da učenik ima prosjek ocjena za prethodni razred 2,80“ – istaknula je zamjenica župana Petek.

U kategoriji C predviđena je dodjela stipendija svim zainteresiranim učenicima koji su školske godine 2021./2022. upisali 1. razred nekog od deficitarnih zanimanja.  „Radi se o 14 zanimanja koja Krapinsko-zagorska županija u suradnji s partnerstvom za tržište rada definira kao deficitarna: autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater, vozač motornog vozila. Jednom kad se dobije stipendija za deficitarno zanimanje, ona se dodjeljuje do kraja školovanja uz uvjet da redovno upisujete sljedeću godinu“ – naglasila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Učenici mogu podnijeti zahtjev za dodjelu stipendije u samo jednoj kategoriji.

Zahtjevi se podnose na posebnim obrascima, koje zainteresirani učenici  mogu dobiti u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, Zabok, Kumrovečka 6 ili preuzeti s web stranica: www.kzz.hr. Zahtjevi se dostavljaju Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, Zabok, Kumrovečka 6, osobno ili preporučeno poštom. 

Čitav Natječaj možete pronaći ovdje: https://www.kzz.hr/dodjela-stipendija-ucenicima-ss-2021-2022

NATJEČAJ ZA STUDENTSKE STIPENDIJE POČETKOM STUDENOGA

Krapinsko – zagorska županija će natječaj za studentske stipendije raspisati početkom studenog, a kao što je slučaj i sa učeničkim stipendijama, iznos ostaje isti – 700 kuna za studentice i studente koji će dobiti stipendiju po socijalnom kriteriju i kriteriju izvrsnosti, dok će stipendija za deficitarna zanimanja iznositi 800 kuna.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 19.10.2021 | Prikazano 2347 puta