Novosti 9.5.2022
Poljoprivreda i šumarstvoTurizam

5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda

U Krapini je u subotu, 07. svibnja 2022. godine održan je 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda, kojeg su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, Krapinsko - zagorska županija i Grad Krapina.

Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar istaknuo je  da Republika Hrvatska ima ukupno 35 zaštićena poljoprivredna i tradicijska proizvoda, po kojima je sedma država u Europskoj uniji, što pridonosi jačanju našeg identiteta i osnaživanju ukupne turističke ponude. „35 zaštićenih proizvoda na području Republike Hrvatske, na sedmom mjestu u Europi, nije mala stvar. To znači da se prepoznala vrijednost, trud i rad prije svega naših proizvođača i da su se prepoznale mogućnosti kako se mogu ti naši zaštićeni proizvodi još bolje brendirati i plasirati na području čitave EU. Ono što smo mi u Zagorju izuzetno ponosni i zadovoljni da od tih 35 proizvoda četiri su zaštićena u Zagorju – naša purica, naši mlinci, naši štruklji, naš bagremov med. U sljedećem koraku to su naše autohtone sorte vina, od svetokriške bjeline do klanječkog sokola“, rekao je župan Kolar.

 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek pohvalio je proizvođače koji su iz čitave Hrvatske stigli u Krapinu. „Tradicijski proizvodi zaštićeni europskim oznakama mogu duplo ili triput veću cijenu imati na tržištu od onih koji se prodaju i proizvode bez zaštite. Svi zajedno trebamo raditi na tome da proizvodimo veće količine tih zaštićenih proizvoda. A naravno kroz ovakve sajmove, manifestacije, promocije, možemo učiniti to da ti proizvodi budu uistinu prepoznati i da na neki način budu na ponos i diku onima koji ih proizvode. Kroz naše mjere ruralnog razvoja osiguravamo nepovratna sredstva za povećanje proizvodnje. Ako će nam uvjeti dozvoliti, mi ćemo već ove godine imati prezentaciju naših proizvoda u Bruxellesu“, rekao je Tušek.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 9.5.2022 | Prikazano 3221 puta