Novosti 21.6.2022
EU fondovi, europske integracije, međunarodna i regionalna suradnja

Početna konferencija projekt CRO-SI-SAFE

U ponedjeljak 20. lipnja 2022. u dvorcu Strmol u Rogatcu održana je POČETNA KONFERENCIJA prekograničnog projekta „Unapređenje kvalitete suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije – CRO-SI-SAFE“.

Projekt CRO-SI-SAFE realizira se u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020, a glavni mu je cilj unaprjeđenje prekograničnog partnerstva hitnih spasilačkih službi uspostavom zajedničkog protokola prekogranične suradnje CRO-SI-SAFE tima radi unaprjeđenja sustava civilne zaštite te povećanja otpornosti na nepogode i nesreće na području Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 739.612,25 EUR, a sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciran je u iznosu od 628,670,40 EUR.

 

Na konferenciji su govorili predstavnici projektnih partnera:

 

Bojana Žaberl, direktorica Razvojne agencije Sotla - organizatora, pohvalila je suradnju partnera na ranijim uspješnim Interreg projektima i pozdravila ovaj projekt kao vrlo koristan za lokalnu i širu zajednicu, budući da povezuje dionike hitnih službi, civilne zaštite, vatrogasnih službi i policije za uspostavu jedinstvenog CRO-SI-SAFE tima za pravovremenu reakciju u različitim situacijama.

 

Karolina Barilar, ravnateljica Zagorske razvojne agencije - vodećeg partnera, predstavila je ciljeve, ključne aktivnosti i rezultate projekta koji će se provoditi narednih 12 mjeseci odnosno do 31. svibnja 2023. godine. Naglasila je i aktualnost tematike projekta s obzirom na sve učestalije vremenske nepogode i nedavne potrese u Hrvatskoj te pohvalila suradnju sa slovenskim partnerima.

 

Martin Mikolič, župan Općine Rogatec, naglasio je važnost uspostave iskustvene sobe u Rogatcu i Krapinsko-zagorskoj županiji te nabavu opreme, kao i provođenje edukacija preko projekta za pravovremene reakcije u mogućim društvenim neprilikama i vremenskim nepogodama poput poplave, požara i potresa. 

 

Željko Kolar, župan Krapinsko - zagorske županije, istaknuo je dobru suradnju hrvatskih i slovenskih dionika, budući da je Slovenija 10-ak godina duže od Hrvatske punopravni član Europske unije te smo po primjeru dobre prakse u suradnji sa slovenskim partnerima danas spremni biti vodeći partner ovakvih projekata. Također, naglasio je važnost edukacija za dionike hitnih službi i širu javnost te na kraju zahvalio domaćinima na toploj dobrodošlici i najavio završnu konferenciju koja će se održati u Krapinsko-zagorskoj županiji za godinu dana.  

Osim predstavnika partnera, konferenciji su prisustvovali i ostali zainteresirani dionici i predstavnici 8 pridruženih partnera:

 

  • Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije
  • Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije
  • Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Policijska uprava Krapinsko-zagorska
  • Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zlatar Bistrica
  • Zdravstveni dom Celje
  • Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah
  • Gasilska zveza Slovenije
  • Razvojna agencija Savinjske regije.

Svi su se složili kako je ovaj projekt prijeko potreban te im želimo uspješnu suradnju i provedbu planiranih aktivnosti!

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 21.6.2022 | Prikazano 2669 puta