Novosti 9.2.2022
Ostalo

Potpisan ugovor o obnovi dvorca Stubički Golubovec


FOTO: zagorje.com
Ispred dvorca Stubički Golubovec je u srijedu, 9. veljače 2022. godine, održano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na obnovi samog dvorca oštećenog u potresu 2020. godine.

Ugovor su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor izabranog izvođača radova tvrtke Hedom d.o.o. Vlado Ćorluka. Vrijednost radova je 13.158.574,63 kuna te je cjelokupan postupak vezan uz rok Republike Hrvatske prema Europskoj uniji -22. svibnja ove godine. Župan Kolar naglasio je kako popis kulturnih objekata čiju je obnovu izvodila tvrtka Hedom d.o.o. daje garanciju da će i ovi radovi biti izvršeni kvalitetno i u roku što je bitno zbog korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti. Župan je istaknuo kako potpisivanje ugovora predstavlja ne samo početak procesa koji neće završiti sa završetkom konstruktivne i kompletnu obnovu dvorca, nego na neki način početak projekta Znanstveno-edukacijsko-zabavnog centra  „Ovaj centar bit će naš veliki doprinos obrazovanju, turizmu, znanosti i očuvanju kulturne baštine jer ćemo dvorcu dati novu vrijednost, smisao i održivostTo je put kojim bi trebala ići Republika Hrvatska, ne onda kada nam se dogodi potres, već bi trebala imati jasnu strategiju kako iskoristiti ovakve stare kurije i dvorce – poručio je župan Kolar. Direktor tvrtke Hedom d.o.o. Vlado Ćorluka zahvalio je na povjerenju Krapinsko-zagorskoj županiji Županiji na povjerenju te obećao u roku završiti radove.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je da je ugovor o obnovi dvorca potpisan upravo na dan kad je prije 449 godina završila Velika seljačka buna. „„Dvorac je dosta oštećen i načeo ga je zub vremena, međutim u solidnom je stanju zahvaljujući udruzi Kajkaviana koja zadnjih tridesetak godina u dvorcu djeluje. No, udruga sada i trajno odlazi iz dvorca, obzirom da se uređuje i depo za udrugu i našoj Fellerovoj zgradi, gdje će dobiti adekvatan prostor“ – rekao je gradonačelnik Gospočić te naglasio kako će ovim radovima dvorac nadživjeti i novih 200 godina jer će mu obnova omogućiti da ga ni potres ni vremenske neprilike ne mogu oštetiti.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar podsjetila je da je Krapinsko-zagorska županija u ožujku prošle godine podnijela prijavu na javni poziv Ministarstva kulture i medija  Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine.  „U svibnju 2021. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Raspisan je javni poziv i nabavljene su usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije za konstruktivnu obnovu dvorca Stubički Golubovec. Sve potrebne dozvole su dobivene te je 3. siječnja Krapinsko-zagorska županija raspisala javni poziv za nabavu radova, za koji je zaprimljena samo ponuda tvrtke Hedom d.o.o. iz Zagreba koja je ocijenjena pravilnom i valjanom“ – pojasnila je pročelnica Mlakar.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini Lana Križaj navela je da je Konzervatorski odjel tijekom 2020. i 2021. godine evidentirao štetu od potresa na 77 pojedinačnih kulturnih dobara, od kojih ih se 13 prijavilo na natječaj za sredstva Fonda  solidarnosti preko natječaja koji je raspisalo Ministarstvo kulture i medija.  „Svi su prošli na natječaju i za njih su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna. Ovo je danas sedmo gradilište koje se uskoro otvara. Nadam se da ćemo i za preostalih šest projekata uskoro započeti s izvođenjem radova i da će svi biti završeni u predviđenom roku. Jednako tako nadam se da ćemo 22. svibnja svima moći čestitati na uspješno dovršenom poslu“ – rekla je pročelnica Križaj, čiji je suradnik Igor Cindrić pojasnio same elemente konstrukcijske obnove dvorca. „Zahvati na konstrukcijskoj sanaciji dvoraca provodit će se na vanjskim zidovima, temelja i same nosive konstrukcije, plus krovište. Sanacija se sastoji od povezivanja zidova i izvedbom armirano-betonskih ploča kojima se povezuju zidovi, zategama i isto tako djelomično će se sukladno projektu sanirati dijelovi temelja“ – rekao je Igor Cindrić iz Konzervatorskog odjela u Krapini.

 

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša, Tanja Ivek iz Zagorske razvojne agencije  te Dražen Boić iz Arhinature d.o.o..

Fotogalerija


Zadnja promjena: 9.2.2022 | Prikazano 1394 puta