Novosti 13.4.2022
Poljoprivreda i šumarstvo

364.500 kuna za 33 uzgajivača zagorskog purana

U srijedu, 13. travnja 2022. godine na OPG Forjan u Lužanima Zagorskim održana je dodjela potpora za uzgoj zagorskog purana.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula je da su na ovogodišnjem natječaju pravo na potporu ostvarila 33 korisnika te da su odobrene potpore u ukupnom iznosu od 364.500,00 kuna. „Kroz ovaj će sustav na tržište biti stavljeno 7.290 purića. Visina potpora iznosila je 50 kuna po kljunu, a maksimalni iznos je 25 tisuća kuna, dok su certificirani proizvođači mogli iskoristiti potporu do 50 tisuća kuna. Zagorski puran ima oznaku europskog podrijetla, što proizvođačima donosi dodatnu vrijednost. Na području Krapinsko - zagorske županije trenutno su četiri certificirana proizvođača, a cilj je uključiti i nove, stoga se i dodjeljuje ove potpore“, rekla je Mihovilić.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je: „Vjerujem da će svi kad ovo vide shvatiti u kakvim se uvjetima uzgaja zagorski puran. Ovo je čista priroda i ovdje su uvjeti za uzgoj fenomenalni. To dokazuje da smo, kad smo 2017. godine krenuli u obnovu zagorskog purana i purice i njihovo vraćanje na zagorske brege, napravili dobar posao. Krapinsko -zagorska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja ima zaštićena četiri proizvoda i jedina županija ili regija u Europi koja ima zaštićeni kompletan jelovnik te dodao kako još treba zaštiti i autohtone sorte vina. Korona nas je u ove dvije godine zakočila u promociji našeg zagorskog purana i purice u Europi. Sljedeće godine ćemo to napraviti u Bruxellesu. Promovirat ćemo naše autohtone proizvode, ali ćemo i malo poraditi na našem Pravilniku. Naime, ima puno više proizvođača nego što se nama javlja na natječaj, pa ako hoćemo zaokružiti tu priču, onaj tko hoće hraniti 50 komada, neka hrani, nećemo ograničiti na stotinu“,  rekao je župan Kolar.

 

Potpore su dodijeljene na imanju obitelji Forjan, koji su se uzgojem zagorskog purana počeli baviti 2017. godine. „Tada smo se prijavili na Mjeru 6.3.1. za potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima. Sve su te godine za nas bile izazovne, ali borimo se i cilj nam je iskoristiti potencijal ovoga kraja, i unaprijediti naše gospodarstvo i osigurati što veću učinkovitost i konkurentnost na tržištu“, rekla je gđa Tihana Forjan. Načelnik općine Jesenje Dario Cvrtila izrazio je zadovoljstvo što u Zagorju, ali i na području Jesenja postoji toliko OPG-ova koji se bave uzgojem zagorskog purana na tradicionalan način.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 13.4.2022 | Prikazano 1509 puta