Novosti 24.2.2022
Poljoprivreda i šumarstvo

Potpore za poljoprivrednike: Već raspisano 5 od najavljenih 10 natječaja

U prostorima Poslovno tehnološkog inkubatora u Krapini je u četvrtak, 24. veljače 2022. godine, održana konferencija za medije na temu natječaja Krapinsko -zagorske županije za dodjelu potpora u poljoprivredi.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić podsjetila je kako je prošle godine raspisano osam natječaja na koji je pristiglo 272 prijava, od čega je 210 njih dobilo potporu u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna. „Ove godine planiramo raspisati deset natječaja ukupne vrijednosti u iznosu od 2,41 milijun kuna. Prvi natječaj, za potporu poljoprivrednim udrugama, otvoren je početkom veljače i traje do 7. ožujka.  U tijeku su i Natječaj za potporu za pripremu projektne dokumentacije u 2022. godini, Natječaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda, Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana i Natječaj za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanje na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“ – rekla je pročelnica Mihovilić te dodala kako se, u skladu s mjerama razvitka poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini planiraju raspisati i natječaji za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje, povećanje stočarske proizvodnje, za očuvanje pčelinjeg fonda, za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina te za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako propisane mjere za cilj imaju poticanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje. „Krapinsko-zagorska županija je vrlo detaljno pristupila raspisivanju i definiranju mjera, a činjenica da smo se opredijelili u sredstva  ovom dijelu proračuna svake godine povećamo za 10 posto govori u prilog činjenici da područje poljoprivrede smatramo doista razvojno perspektivnim na području naše županije“ – kazala je zamjenica Petek te naglasila kako su mjere usuglašene s poljoprivrednim proizvođačima. „Interes za mjere i prošle godine, a to očekujemo i ove godine, je povećan. iz godine u godinu bilježimo sve više prijava, a rezultati govore u prilog tome da su mjere pogođene i da su na korist razvoju poljoprivrede“ – kazala je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek te naglasila kako je i poljoprivreda predstavlja veliku prilika i mogućnost za razvoj Krapinsko-zagorske županije te za ostanak ljudi na njenom području.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Županijske skupštine Dražen Čvek podsjetio je kako je Skupština na svojoj posljednjoj sjednici donijela Proračun za 2022. godine te između ostaloga, time donijela financijski okvir za realizaciju mjera potpora u poljoprivredi za 2022. godinu.Uz 2,4 milijuna kuna za razvoj poljoprivredne proizvodnje, u Proračunu je predviđeno još 930 tisuća kuna kroz ostale programe koji se odnose na manifestacije, sajmovanje, lovstvo na području županije, promocije i skloništa za životinje. Planirana sredstva trebala bi se razvijati otprilike u cijeni od 3,37 milijuna kuna“ – rekao je predsjednik Odbora za poljoprivredu te naglasio kako su mjere dobro strukturirane i daju određenu širinu od praćenja poljoprivrednika i OPG-ova u dijelu projektiranja, nove infrastrukture pa kroz direktno poticanje za povećanje proizvodnje, nabavku opreme te do sufinanciranja sajmovanja, i manifestacija gdje se svi ti proizvodi mogu pokazati i plasirati.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 24.2.2022 | Prikazano 1679 puta