Novosti 8.4.2015
Turizam

Zamjenica Jasna Petek prisustvovala sjednici Odbora za turizam Hrvatskog sabora

Zamjenica župana Jasna Petek prisustvovala je u četvrtak 04. prosinca sjednici Odbora za turizam Hrvatskog sabora na temu „Mogućnosti razvoja ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj“, održanoj u baranjskoj Planini kod Karanca u Osječko-baranjskoj županiji.

Sjednica je održana s ciljem poticanja daljnjeg razvoja ruralnog turizma u Hrvatskoj kao jednoga od vrlo važnih oblika turizma u politici smanjenja opće sezonalnosti hrvatskog turizma kao i unapređenja kontinentalnog turizma i ruralnog razvoja.

 

Uvodničari u temu bili su: mr.sc. Dijana Katica, vanjska suradnica Odbora za turizam, Robert Baćac, samostalni konzultant za agroturizam, Marin Kukoč, predstavnik Ministarstva poljoprivrede te Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma.

 

Predsjednik Odbora Goran Beus Richembergh istakao je kako je broj ostvarenih turističkih noćenja u kontinentalnoj Hrvatskoj izrazito nepovoljan u odnosu na primorski dio Hrvatske te da stoga treba učiniti napore kako bi se ponuda kontinentalnog turizma, koji se uvelike oslanja na domaće goste, učinila raznolikom i osnažila radi povećanja broja posjetitelja. Ocijenio je kako je najvažnije da se kreativnim pojedincima iz malog i srednjeg poduzetništva otvori mogućnost za uključivanje u turizam, barem i kao sekundarnu djelatnost, ako se bave proizvodnjom vina ili hrane.

 

Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić naglasio je kako se projekti u turizmu mogu financirati iz domaćih izvora, poput HBOR-a, a također i europskih strukturnih fondova te fonda za poljoprivredu i ruralnoga razvoja, u čemu, s obzirom na to da smo punopravna članica EU-a, sada treba biti još aktivniji. Istaknuo je kako će Ministarstvo turizma donijeti niz akcijskih planova za provedbu strategije razvoja hrvatskog turizma, a jedan će biti i plan razvoja ruralnoga turizma.

 

U drugom dijelu sjednice predstavljeni su primjeri dobre prakse iz Osječko-baranjske, zadarske, Vukovarsko-srijemske i Krapinsko-zagorske županije. Prezentaciju o razvoju ruralnog turizma Krapinsko-zagorske županije održala je direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.

 

Sanja Škrinjar kroz prezentaciju se osvrnula na EU projekte Turističke zajednice KZŽ „Označitev ob Sotli“ i“ Marijanski hodočasnički put“ koji su realizirani tijekom 2007. i 2011. godine te projekt „Upoznajmo i uživajmo“ koji je trenutno u realizaciji, zatim na županijske manifestacije Babičini kolači, Štruklijadu, Zagorski chef i 100%zagorsko i na mjere unapređenja agroturizma na području Krapinsko –zagorske županije u razdoblju od 2009.

 

Do 2014. Godine, kroz regresiranje kamata u agroturizmu, dodjelu potpora za poboljšanje smještajnih kapaciteta i potpora za poboljšanje ugostiteljskih i turističkih usluga u agroturizmu, u navedenom razdoblju iz proračuna Krapinsko- zagorske županije izdvojeno je 1.317.658,70 kn. Kroz navedene mjere dodijeljena su bespovratna sredstva objektima kao što su Bolfan vinski vrh, Klet Kozjak, OPG Zaboky selo, Seljački turizam Grešna gorica, Seoski turizam Masnec, OPG Kos, Seoski turizam Šumak i mnogi drugi koji su na sjednici predstavljeni kao primjeri dobre prakse.

 

Krapinsko-zagorska županija je unatrag nekoliko godina 2. županija u kontinentalnom dijelu Hrvatske po broju ostvarenih dolazaka i noćenja turista. U prvih 10 mjeseci 2014. godine ostvareno je 68.450 dolazaka i 152.972 noćenja što je u odnosu na isto razdoblje u 2013. godini porast od 8% u dolascima i noćenjima domaćih gostiju, 14% porast kod dolazaka i 20% porast kod noćenja stranih gostiju te ukupan porast od 11% kod dolazaka i 13% kod ostvarenih noćenja svih gostiju. Najveći broj stranih gostiju dolazi iz Slovenije, Njemačke, Poljske, Italije te Bosne i Hercegovine.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 5.12.2014 | Prikazano 6068 puta