Novosti 1.7.2021
TurizamObrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

RCKTU Zabok predstavljen na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Opatiji

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji danas je održan Okrugli stol: Turizam novog doba: Uloga centara kompetentnosti a gdje se predstavlja i projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok i Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo. Ujedno se održava 6. po redu znanstvena konferencija TOSEE 2021.

Naime, SŠ Zabok postaje Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo koji će školovati turističke kadrove ne samo za KZŽ već za veliki dio kontinentalne Hrvatske. Nositelj projekta je Srednja škola Zabok, a partneri su srednje škole iz Bjelovara, Preloga i Varaždina, Fakultet menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Ekonomski fakultet u Zagrebu, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora i Krapinsko – zagorska županija.

 

Među sudionicima okruglog stola su i župan Željko Kolar i ravnateljica Srednje Škole Zabok Draženka Jurec, koja je ujedno predstavila sam projekt, istaknuvši da će Centar kompetentnosti u turizmu u ugostiteljstvu koji se gradi u Zaboku biti centar koji će školovati turistički kadar iz sedam županija. „Uz Krapinsko – zagorsku županiju, vodit će brigu i o školovanju turističkog kadra iz Varaždinske, Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke, Međimurske županije, Zagrebačke i Grada Zagreba. To je ukupno 1.750.000 stanovnika. To je više pola svih učenika, mentora i ugostiteljskih škola u Republici Hrvatskoj. Svjesni smo tog izazova, i zajedno sa svojim osnivačem i ZARA-om te partnerima jako ćemo se truditi da naš projekt saživi”, rekla je Jurec, dodavši da u Hrvatskoj postoji 6 centara u turizmu i ugostiteljstvu, a ovaj u Zaboku biti će jedini, između Opatije u Osijeka, u kontinentalnom dijelu.

 

Župan Željko Kolar rekao je da je Krapinsko - zagorska županija nositelj kontinentalnog turizma u RH. „Brojkama se ne možemo uspoređivati s Jadranom, ali trend kojima ima u odnosu na ostale kontinentalne županije u RH, možemo reći da smo stvarno lider. Ova investicija u Zaboku 'teška' je oko 120 milijuna kuna, koju su poduprla dva ministarstva s 30 mil. kuna za građevinske radove i sa 66, 6 mil. kuna za soft dio. KZŽ će se u projekt uključiti s 25 mil. kuna kako bi se on zaokružio. Cilj nam je stvaranje turističkog kadra koji će moći odgovoriti na izazove koji su pred nama”, rekao je župan Kolar. Projekt su pohvalili zamjenik župana Primorsko – goranske županije Vojko Braut te dekanica fakulteta Sandra Janković.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 1.7.2021 | Prikazano 1474 puta

Najnovije iz područja