Novosti 7.4.2022
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Svjetski dan zdravlja

Krapinsko-zagorska županija je u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije i Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije organizirala obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, koje je održano 6.travnja 2022. godine u Zaboku.

Ususret Svjetskom danu zdravlja održano je stručno predavanje na temu važnosti fizičke aktivnosti o čuvanju i unapređenju zdravlja, s podtemama nordijsko hodanje i post COVID plućna rehabilitacija. Također je je organizirano besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi, osigurana je zdrava zakuska te je održano zajedničko hodanje pješačkom stazom kroz ReGarden, a svi zainteresirani su mogli isprobati i štapove za nordijsko hodanje.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja Naša zemlja, naš planet te da iz njega proizlazi sve što trebamo činiti. „Brinući o sebi, svom fizičkom i mentalnom zdravlju, vodimo brigu ne samo o sebi već i o svim članovima naše zajednice. Brinući o sebi i svojem zdravlju, mi brinemo i o cijelom planetu. Važnost fizičke aktivnosti je uvijek aktualna tema i uvijek si iznova treba osvijestiti koliko je ona važna za očuvanje našeg zdravlja i prevenciju mnogih bolesti“ - istaknula je zamjenica župana Petek..

„Nadam se da smo održanim predavanjem bar nekog od sudionika današnjeg obilježavanja potaknuli na aktivnost, da odaberu sport i onu fizičku aktivnost koja im najviše odgovora. Ako uspijemo i jednog sudionika potaknuti da krene s fizičkom aktivnošću, onda smo uspjeli“ – poručio je stručni prvostupnik fizioterapije Darko Kunštek, jedan od predavača, dok se njegov kolega Vjekoslav Fučkar osvrnuo na nordijsko hodanje kao jednu od specifičnih fizičkih aktivnosti. „Radi se o jednostavnoj i učinkovitoj tehnici koja uključuje muskulatura cijelog tijela, a rasterećuje zglobove donjeg dijela tijela. Već nekoliko godina se njome služimo u kardiološkoj rehabilitaciju i definitivno ju preporučam svima“ – poručio je diplomirani fizioterapeut Fučkar.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je bolje zdravlje moguće osigurati promicanjem zdravih stilova života i smanjivanjem čimbenika rizika po ljudsko zdravlje proizašlih iz okolišnih, ekonomskih, socijalnih ili ponašajnih faktora okruženja. Jednako je važno razvijati sustav zdravstva koji pravično unapređuje zdravstvene ishode, čije usluge odgovaraju potrebama korisnika, koji je financijski održiv te počiva na politici i praksi “neisključivanja“ (dostupan, pristupačan, učinkovit). Uz spomenuto, važno je razvijati politiku zdravlja unutar sustava zdravstva te općenito razvijati politiku u kojoj se vodi računa o socijalnoj, ekonomskoj i okolišnoj dimenziji zdravlja.

Više o ulaganjima Krapinsko-zagorske županije u 2021. godini te planovima za 2022. godinu možete pronaći ovdje: https://www.kzz.hr/zdravstvo-socijalna-skrb,zdravstvo-socijalna-skrb,zdravstvo-socijalna-skrb/aktivnosti-i-projekti-iz-podrucja-zdravstva-socijalne-politike

 

Prilozi:

  Predavanje - prezentacija

Fotogalerija


Zadnja promjena: 7.4.2022 | Prikazano 1595 puta

Najnovije iz područja