Novosti 29.4.2022
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Obilježen Svjetski tjedan cijepljenja

Svake godine, od 24. do 30. travnja 2022. godine obilježava se Svjetski tjedan cijepljenja. Nizom aktivnosti, u obilježavanje uključio se i Zavod za javno zdravstvo Krapinsko -zagorske županije.

Tijekom cijelog tjedna Patronaža Doma zdravlja KZŽ obavljala je edukaciju medicinskih sestara/tehničara opće njege, s posebnim naglaskom na važnost cijepljenja djece i odraslih, a središnje obilježavanje održano je u petak, 29. travnja 2022. godine na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini. Doktorica Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije istaknula je kako je cijepljenje kao javno – zdravstvena mjera intervencija koja je spasila najviše života u povijesti čovječanstva. „Ove godine Tjedan cijepljenja se provodi pod motom “Dug život svima” čime se želi naglasiti potreba provođenja imunizacijskih programa i u odrasloj dobi, a ne samo u dječjoj i školskoj dobi. Isto tako cilj je osvijestiti kako cijepljenjem možemo spriječiti niz zaraznih bolesti i time produljiti život u starijoj životnoj dobi. Nažalost, veliki dio svjetske populacije pa tako i hrvatske i dalje velikim dijelom umire i od zaraznih bolesti – rekla je Mahmutović te se osvrnula na situaciju glede cijepljenja u Krapinsko – zagorskoj županiji. „Možemo se pohvaliti da izvrsno stojimo s cijepnim obuhvatima. U dječjoj i školskoj dobi cijepimo protiv 11 zaraznih bolesti koje su obvezne u programu cijepljenja, a cijepni obuhvati su nam preko 95 posto za sve bolesti, dok je recimo prosjek Hrvatske oko 90 posto. Jedino nažalost imamo obvezno cijepljenje za starije od 60 godina protiv tetanusa, te su nam tu cijepni obuhvati oko 50 posto, što je nešto lošije, ali opet bolje nego što je prosjek Hrvatske“, pojasnila je doktorica Mahmutović te napomenula kako bi ljudi trebali razmišljati i o ostalim cjepivima, a ne samo o onim obveznima. „Od ovog tjedna epidemiolozi su se vratili u naše ispostave u Zlataru, Klanjcu, Zaboku, Pregradi i Krapini, tako da smo sad ponovno među populacijom, na terenu gdje i trebamo biti. Pozivamo sve ako imaju bilo kakvih dilema oko cijepljenja ili strahova da nam se jave putem telefona ili dođu u naše ambulante da im odgovorimo na pitanja i da omogućimo i produljimo život za sve“, rekla je Mahmutović.

 

Akciju Zavoda za javno zdravstvo podržala je i Krapinsko – zagorska županija, jer kako je naglasila zamjenica župana Jasna Petek, cijepljenje je jedna od najučinkovitijih metoda borbe protiv mnogih bolesti. „Cijepljenjem smo zapravo iskorijenili u prošlosti neke od vrlo opasnih bolesti po život. To je isto tako i aktivnost kojom se prevenira od dva do tri milijuna smrti godišnje u svijetu. To je svakako podatak koji govori u prilog tome da se treba cijepiti. Važno je cijepiti se prije svega misleći na sebe i na svoj život te se valja cijepiti i u onoj trećoj životnoj dobi sa cjepivima koja su važna da se osigura zdravlje i kvalitetan život“, zaključila je zamjenica Petek.


Zadnja promjena: 2.5.2022 | Prikazano 674 puta