Novosti 26.5.2022
Poljoprivreda i šumarstvo

U Zagorju se proizvodi najbolje bučino ulje u Hrvatskoj!

Župan Željko Kolar je u ponedjeljak, 23. svibnja 2022. godine, održao prijam za proizvođače bučinog ulja koji su protekli vikend na 4. Međunarodnoj izložbi bučinog ulja i 11. izložbi bučinog ulja Hrvatske osvojili zlatne medalje.

Na 4. Međunarodnoj izložbi bučinog ulja i 11. izložbi bučinog ulja Hrvatske bilo je prijavljeno 158 ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Austrija, Slovenije, Mađarske i Češke.  Ukupno je dodijeljeno 13 zlatnih medalja, među kojima čak 6 za ulja s područja Krapinsko-zagorske. Zlata su osvojili OPG Grilec Ivanka, OPG Osrečak Ivan, Uljara Sinković i OPG Mladen Cesarec, koji je proglašen i šampionom čitave izložbe. 

Župan Željko Kolar naglasio je kako je ovaj prijem prilika da se čestita sjajnim proizvođačima bučinog ulja s područja Krapinsko-zagorske županije. „Treba naglasiti da je naših 19 izlagača dalo 27 uzoraka i da su svi nagrađeni. Imamo 6 zlata 19 srebra i dvije bronce. To samo govori o kvaliteti proizvodnje bućinog ulja na području naše županije i da to nije samo ovo četvoro predstavnika, nego imamo još niz izvrsnih proizvođača''-  rekao je župan Kolar i podsjetio da je Krapinsko-zagorska županija 2015. startala s 5 proizvođača i 6 uzoraka, a ove godine je bilo 19 izlagača sa 27 uzoraka. ''Imamo dvije godine zaredom šampiona, a trebali smo i tri, pa možemo reći da smo postali lider proizvodnje bućinog ulja u RH, što je prije 10-tak godina bilo nezamislivo.'' – rekao je župan Kolar i podsjetio da je županija financirala sve uzorke poslane na izložbu, dok će za 4 najbolja proizvođača omogućiti odlazak u Bruxelles na svjetsku izložbu bučinog ulja

 

 

Šampion 4. Međunarodne izložbe bučinog ulja i 11. izložbe bučinog ulja Hrvatske Mladen Cesarec istaknuo je da mu se sviđa ideja u brendiranju zagorskog bučinog ulja i kako je zadovoljan podrškom Krapinsko-zagorske županije. „Drago mi je da nas županija podržava u radu. Nemamo velike površine kao neki oko nas, ali što s tiče kvalitete mislim da smo dokazali da se možemo pariti sa svima njima. Ova je nagrada za nas velika reklama, posebno za dućan u Zagrebu koje je veliko tržište nama nadomak ruke“ – poručio je Mladen Cesarec.

Ivanka Grilec je istaknula kako je OPG nastao 2003. godine i od tada su se počeli baviti sa poljoprivrednim kulturama. ''Uzgajamo buče, aroniju, a među prvima smo bili sa uzgojem Američke borovnice, na što sam jako ponosna. Zadovoljna sam i sa ambalažom, iako se tu još može uložiti, no prije svega mi je bitna kvaliteta. Drago mi je da smo bili na izložbi, da smo dali na ocjenjivanje ulja da vidimo gdje smo'' – rekla je Ivanka Grilec.

''Naš OPG nije jako velik, ali mislim da je vrijedan. Imamo oko 5 hektara obradive zemlje, s time da se mijenja plodored, pa onda kako koje godine, nekad imamo 1,5 hektar, nekad 2, nekad više. Uz to imamo jabuku plantažnu, ali ne na žici nego na stablu. Imamo nešto oraha, vinograd kao svako domaćinstvo. Svaka nagrada, odnosno priznanje je hvale vrijedno, jer svi ljudi koji nešto rade, kad vide da ih netko cijeni, osjeti vrijednost toga. Ove godine smo dobili zlato za hladno prešano, a srebro za toplo prešano. Hvala svima'' – rekao je Veljko Osrečak u ime OPG-a Osrečak Ivan.

Prošlogodišnji šampion ove izložbe Danijel Sinković istaknuo je kako se ponosi  kako svojim rezultato, tako i rezultatima ostalih zagorskih proizvođača. „Ove četiri zlatne medalje proizvedene su u našoj uljari, koja je prva uljara otvorena ovdje u Zagorju. Naša priča počela je više amaterski 2008. godine, a onda smo se počeli javljati na izložbe i vidjeli smo da idemo sve bolje prema vrhu, dobivali smo zlatne medalje, lani smo bili šampion, i zato sam jako ponosan što šampion ostaje u našoj županiji.'' rekao je Danijel Sinković

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić podsjetila je da je upravo Krapinsko-zagorska županija zajedno sa Varaždinskom i Međimurskom bila idejni začetnik izložbe bučinog ulja Hrvatske  ''Namjera je bila da se proizvođači susretnu, da razmjene iskustva, a uz to vide kako stoje u kvaliteti proizvedenog. Prije četiri godine ideja se proširila na Međunarodnu izložbu, pa je tako ove godine u Varaždinu bilo prijavljeno 158 ulja iz pet zemalja. Izuzetno smo ponosni rezultatima naših proizvođača i sigurni smo da će oni nakon ovih medalja biti još bolje prepoznati na tržištu“ – poručila je pročelnica Mihovilić.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 26.5.2022 | Prikazano 1904 puta