Novosti 15.7.2021
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Zagorske srednje škole u ljetnom roku popunjene 85 posto

U četvrtak, 15. srpnja 2021. godine u Krapini je održana konferencija za medije na temu upisa u srednje škole na području Krapinsko – zagorske županije.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je u ljetnom upisnom roku u 10 zagorskih srednjih škola upisano 1137 učenica i učenika. Dodala je da je osmi razred završilo 1178 učenika i da je u zagorskim je srednjim školama bilo 1332 slobodnih mjesta. „Tako je popunjeno 85% kapaciteta odnosno planiranih mjesta za upis, a ostaju slobodna 114 mjesta ili 15%. Ljetni upisni rok trajao je do 7. srpnja, a jesenski rok bit će od 21. do 26. kolovoza. Generalno, kada gledamo usmjerenja i programe koje su upisivali naši učenici, i dalje je velik interes za strukovno obrazovanje. U deficitarnim zanimanjima koja se tiču upravo strukovnog obrazovanja, znači usmjerenja autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, strojobravar, keramičar, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektro instalater, vozač motornih vozila, 133 djece je upisano u te programe i to je na razini prošle odnosno ove školske godine. Znatno je smanjen interes za zanimanja kao što je zidar, ali smo upisali troje učenika u to zanimanje, i slabiji interes je već treću godinu za zanimanje prodavač, konobar, tako da su to zanimanja za koja postoji veliki interes na tržištu rada, a interes djece da upišu ta zanimanja je dosta smanjen“, rekla je Petek.

 

Stanje s upisnim mjestima predstavili su i ravnatelji škola.  Župan Željko Kolar zahvalio je ravnateljicama i ravnatelju  na dobroj organizaciji srednjoškolaca u ovu upisnu godinu. „U prvom roku popunili smo oko 85% ukupnih mjesta koje su se nudile u našim  zagorskim školama. Možemo biti vrlo zadovoljni. Neka čvrsta 4. Što nam fali za 5? Za 5 nam fale strukovna obrazovanja koja su nam nešto podbacila, a to su prije svega konobari, prodavaču čak malo i kuhari. Falila nam je ona kampanja koju radi KZŽ s HZZ-om  i OK KZŽ i s našim školama gdje smo, ne samo djeci 7. i 8. razreda nego i njihovim roditeljima prezentirali mogućnosti školovanja u našim srednjim školama.  Za neka zanimanja postoji kriva percepcija, da svatko može „konobariti“.  Možda i može negdje, ali ne u hotelima s 4 i 5 zvjezdica gdje mi dižemo kvalitetu destinacije.  Vjerujem da ćemo u drugom roku popuniti slobodna mjesta a ovaj ćemo period još iskoristiti da još malo promoviramo ova tri strukovna  zanimanja jer smatram da su vrlo vrijedna i potrebna na tržištu rada i sve bolje plaćena“, rekao je župan Kolar.  

Fotogalerija


Zadnja promjena: 15.7.2021 | Prikazano 1661 puta

Najnovije iz područja