Novosti 22.8.2021
OstaloTurizam

Više od 100 konjskih zaprega hodočastilo u Mariju Bistricu

U nedjelju, 22. kolovoza 2021. godine održano je 19. hodočašće konjskih zaprega i konjanika Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Na hodočašću konjskih zaprega je ove godine sudjelovalo više od 100 kočija te velik broj jahača i jahačica. Župan Željko Kolar se u Mariju Bistricu dovezao u kočiji organizatora i inicijatora ovog hodočašća  Mirka Majseca zajedno sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. „Velika je tradicija dolaska romara na vozočašće iz Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, najvećeg marijanskog svetišta. Entuzijazam, veliko volonterstvo i ljubav prema konjima gospodina Majseca i udruga uzgajivača konja te odlična organizacija tri su stvari presudne za ovako veliki odaziv i interes. Uzgajivači konja to ne rade iz profita nego iz ljubavi“ – poručio  je župan Željko Kolar i naglasio velik značaj ove manifestacije, ponajviše zbog promocije za uzgoj konja te da se skrene pozornost da Ministarstvo poljoprivrede odobri neke dugogodišnje zahtjeve uzgajivača.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je zadovoljna što već niz hodina raste broj kopitara u Hrvatskoj. „Za to su najzaslužniji konjogojci i njihova udruženja. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada s određenim promjenama u sustavu potpora podupire rad na dobar način, a pokušat ćemo i više. Podupiremo uzgojna udruženja, pa smo tako u protekloj godini financijski poduprli 6 uzgojnih udruženja u konjogojstvu“ – kazala je ministrica Vučković.

Nastavljamo staru tradiciju, još iz 1911. godine kada je prvi vlak došao na stanicu u Zlatar Bistrici, od tada su se romari vozili s kočijama na Mariju Bistricu. Počeli smo s 10 zaprega, a sada je ovo međunarodno europsko najveće vozočašće u ovom dijelu Europe. Ponosan sam što ljudi za to žive i pokažu najljepše konje na Mariji Bistrici“ – rekao je dugogodišnji predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec.

 

U Mariji Bistrici je, prije središnje mise, konje i kočije blagoslovio rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević, dok je hodočasnike na središnjem trgu dočekao načelnik Josip Milički. U kočijama su se u Mariju Bistricu dovezli i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnica Općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec te predsjednik  Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Miško Šklempe.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 22.8.2021 | Prikazano 4762 puta

Najnovije iz područja