Novosti 18.8.2021
OstaloProstorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša

Održana završna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode

U Radoboju je u srijedu, 18. kolovoza 2021. godine održana završna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode te je ujedno predstavljena i provedena investicija uređenja i opremanja Centra za prirodu Zagorje.

Vrijednost projekta Zagorje ABECEDA prirode, koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“ je 4,58 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 3,72 milijuna kuna. Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno, u partnerstvu sa Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko – zagorskom županijom.

 

Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To uključuje razvoj infrastrukture za posjetitelje, turističkih sadržaja ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica.

 

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno Dijana Hršak zahvalila je svima koji su doprinijeli da projekt bude uspješan te je istaknula da je realizacija projekta trajala 4 godine. „U srpnju 2018. godine potpisan je ugovor na iznos od 4,5 milijuna kuna između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekta EU, Ministarstva regionalnog razvoja i Javne ustanove. Iznos je bio raspoređen u 5 elemenata, od čega 68% na infrastrukturu za posjetitelje. Promicanje zaštite prirode važna je zadaća i jedan od strateških ciljeva u radu Javne ustanove, a ona se očituje prije svega u interpretaciji zaštićenih područja i njihove biološke raznolikosti. Interpretacijom komuniciramo svoju viziju, upoznajemo javnost s najvažnijim i najvrednijim odrednicama zaštićenih dijelova Krapinsko – zagorske županije te ukazujemo na važnost njezinog očuvanja. Izgradnjom jedinstvene staze kroz krošnje Zelenjak, 3 zelene učionice, multimedijskim uređenjem Centra za prirodu Zagorje, napravljeni su veliki iskoraci u interpretaciji i promociji, a edukacija sada ima novu razinu. Iz ovog projekta proizašla je nova knjiga o prirodi Krapinsko – zagorske županije, naši prvi suveniri, brošura o centru i o stazi kroz krošnje, snimili smo 3 videa, izradili novu web stranicu i novi vizualni identitet ustanove“, rekla je Hršak te dodala da je veliki naglasak bio na prilagođenosti sadržaja osobama s posebnim potrebama.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je ovo sjajan projekt bitan za općinu Radoboj i čitavu Krapinsko – zagorsku županiju i da upravo ovakvim projektima mijenjamo kompletnu sliku Zagorja. „Spremni smo i za nove projekte. Želimo biti lider u projektima očuvanja prirode na području Republike Hrvatske, baš kao što smo lider kontinentalnog turizma. Ako želimo živjeti u čistom i zaštićenom okolišu i zraku, onda moramo raditi infrastrukturi i stvarati uvjete za zelenu ekonomiju i sljubiti se s prirodom. Županija će i dalje ovakvim projektima pružati visoku razinu podrške i praćenja u projektima. Moderno je danas govoriti o održivom razvoju i očuvanju prirode, moderno je obući markirane tenisice, dres i naočale da vas netko vidi da se ste se otišli prošetati, no bitnije od toga je da je šetnja zdrava i da promoviramo zdrav način život a to jer najbolje kroz edukaciju od najranije dobi, dakle djece. Edukacija djece je najvažnija, da ih se uči takav način razmišljanja i educira u prirodi“, rekao je župan Kolar.

 

Predstavljena je i 1,7 mil. kn. vrijedna investicija uređenja i multimedijskog opremanja Centra za prirodu Zagorje – uređeno je prizemlje Centra, zamijenjena su unutarnja i vanjska vrata, izrađen je prezentacijski zid u dvorani u prizemlju te adaptirano potkrovlje s multimedijskom interpretacijom te izgrađeno prilazno stepenište s podiznom platformom kako bi dostupnost bila jednaka za sve. Prostor potkrovlja se sastoji od 3 cjeline u kojima je zastupljena prezentacija zaštićenih područja s biljnim i životinjskim vrstama, prikaz pada Hrašćinskog meteorit te se može zaviriti u židovske jame Natura 2000 područja, špilje koja je zatvorena za javnost. Može se zaviriti i u gnijezdo ptica te uz hologram uživati u ljepoti orhideje i noćnog leptira. „Još jedan, najveći projekt je iza nas, bogatiji smo za veliko iskustvo, a ovim projektom priča tek počinje, stvorili smo novu priliku za rast i razvoj. Projekt je različit, bogat i zanimljiv baš kao i naše zeleno Zagorje“, rekla je Hršak. Načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec zahvalio je svima koji su radili na ovom vrijednom projektu, kako za Općinu Radoboj, tako i za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju te je dodao da je sada potrebno projekt promovirati kako bi dobili što više posjetitelja.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 18.8.2021 | Prikazano 1799 puta