Novosti 19.3.2022
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša

Županijski zavod preuzeo izradu planova prostornog uređenja za Krapinske Toplice

U prostorijama Županije u Krapini su u petak, 18. ožujka 2022. godine potpisani sporazumi o izradi IV. izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Krapinske Toplice te IV. izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja naselja Krapinske Toplice i Klokovec.

Sporazume su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije Snježana Žigman. Potpisivanju je prisustvovala zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula: „Ovi sporazumi predstavljaju nastavak kontinuiranog opredjeljenja Županije da putem angažmana svog Zavoda za prostorno uređenje pruža potporu jedinicama lokalne samouprave u stvaranju prostorno-planskih pretpostavki za realizaciju planiranog i željenog razvoja.

Potpisu sporazuma prethodilo je  utvrđivanje vrijednosti usluge izrade dokumenta čija se izrada povjerava Županijskom zavodu, a sporazumima je utvrđena financijska obveza jedinice lokalne samouprave umanjena za 50% u odnosu na izračun. Vrijednost usluge izrade IV. izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Krapinske Toplice te IV. izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja naselja Krapinske Toplice i Klokovec je 84 tisuće  kuna, a Općina Krapinske Toplice će za navedenu izradu u proračun Županije uplatiti 42 tisuće kuna.

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je u razdoblju od 2017. do 2021. godine Županijski zavod za prostorno uređenje na ovaj način radio na planovima prostornog uređenja za općine Jesenje, Sveti Križ Začretje, Petrovsko, Budinščina, Gornja Stubica, Konjščina, Mače, Krapinske Toplice, Bedekovčina i Hum na Sutli te gradove Zlatar, Donja Stubica i Pregrada. „Na prošloj sjednici Županijske skupštine donijeli smo odluku kojom smo krenuli u nove izmjene i dopune Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije te će stručni kapaciteti Zavoda u razdoblju pred nama prvenstveno biti orijentirani na županijski plan, no to ne znači da nećemo i dalje pomagati jedinice lokalne samouprave – samo u manjem opsegu nego u proteklom razdoblju“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković podsjetila je da je posljednja ovakva izmjena provedena 2018. godine. „Nakon toga javilo nam se dosta građana i potencijalnih investitora sa zahtjevima za provođenjem novih izmjena. Konačno je Općinsko vijeće na sjednici održanoj u prosincu 2021. godine odlučilo da idemo u  novu izmjenu i dopunu prostornog i urbanističkog plana. Zahvaljujem Županiji i županijskom zavodu za prostorno uređenje na odluci da preuzmu izradu i sufinanciranju od 50%“ – kazala je načelnica Jureković te naglasila da će potpisani sporazumi doprinijeti daljnjem razvoju Općine Krapinske Toplice i olakšati financijski položaj Općine.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije Snježana Žigman istaknula je da su djelatnici Zavoda spremni da odgovore na Zadaće preuzete potpisom ovih sporazuma„Naši djelatnici se kontinuirano stručno usavršavaju kako bi u svom radu mogli koristiti nove tehnologije i programe te dakako pratili sve zakonske promjene. U našem radu smo dobro surađivali s općinama i gradovima s područja Krapinsko-zagorske županije te sam uvjerena da će se ta suradnja jednako dobro nastaviti i u narednom razdoblju“ – poručila je ravnateljica Žigman.

 

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 19.3.2022 | Prikazano 1211 puta