Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 18.10.2022
Turizam

Zagorje ponovno središte slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

U utorak, 18. listopada 2022. godine je u Hotelu Well u Termama Tuhel održan 11. međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „Interslast“.

Interslast se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije te ga je otvorio upravo župan Željko Kolar. Okupljene na svečanosti otvorenja pozdravili su i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj NJ/E Pierfrancesco Sacco, Damir Crleni u ime Hrvatskog kuharskog saveza, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš  te glavni organizator Stjepan Odobašić - direktor Novinske kuće Robinson.  

"Za nas je veliko zadovoljstvo i prestiž što se jedna ovakva kulinarska manifestacija na takvoj razini i s toliko sudionika organizira kod nas. Nalazite se u najboljoj kontinentalnoj turističkoj destinaciji u RH, u najboljim kontinentalnom hotelu, dolazite u regiju koja ima jedina u Europi zaštićen kompletan meni, zagorsku pruricu, mlince, štrukle i bagremov med. Sada radimo, na zaštiti autohtonih sorata vina s područja Krapinsko – zagorske županije kako bi zaokružili kompletnu ponudu koju nudimo našim turistima. Upravo gradimo Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku vrijednosti oko 20 milijuna eura koji će biti regionalni centar za 6 županija i Grad Zagreb. Imamo preko 30 partnera i želimo stvoriti vrhunski kadar za objekte visoke kategorije "– rekao je župan Željko Kolar te dodao da je imati Italiju za zemlju parnera izuzetna stvar. "Ljudi sjajne kreativnosti, vrhunski majstori, osim samog znanja znaju sa svojom kreacijom probuditi maštu, a to je bitno zbog vizualizacije i brendiranja samih proizvoda. Sigurno ćemo svi zajedno uživati u slasticama i imati priliku puno naučiti" – zaključio je župan Kolar.

Zemlja partner ovogodišnjeg Interslasta je  Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s uredom agencije ICE;  Talijanskog  instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu - Odjel Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene.  Pokrovitelji Interslasta su i Turistička zajednica Krpainsko-zagorske županije, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije: stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske. Glavni sponzori su „Podravka“ d.d., „Dukat“ d.d., MIP Mlin pekare Sisak d.o.o. i Unigrà S.r.l. Italija i njezina tvrtka Master Martini.

 

Program Interslasta sastoji se od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja ex YU, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo-štandovima. Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa. Na Interslastu je sudjelovao i eminentni slastičar svjetskog glasa Federico Anzellotti (peti slastičar svijeta), predsjednik udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS koji je održati 2 radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu! Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice su imali majstori slastičari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Hrvatske i Slovenije. 

 

Ove godine uz Anzellottija Interslastu su se odazvale slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snjezana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). To je svjetska organizacija Kuhari bez granica koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože. U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 Udruga i Društava žena iz 5 hrvatskih županija. Ove godine je po prvi puta široj javnosti predstavljena svatovska pogača koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja te stubička težačka pogača autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice. Štefica Filipaj iz Krapinskih Toplica je održala prezentaciju zagorske pogače. Uz to, premijerno je  predstavljena novigradska pogača, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski članice Udruge žena Novigrada Podravskog. Tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca. 

Program se sastoji od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja ex YU, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo-štandovima. Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa. S posebnim zadovoljstvom ističemo sudjelovanje eminentnog slastičara svjetskog glasa Federica Anzellottija (peti slastičar svijeta), predsjednika udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS koji će održati 2 radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu! Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice će imati; Japan, Australija, Italija, Izrael, Hrvatska i Slovenija.

 

Ove godine uz Anzellottija Interslastu su se odazvale slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snjezana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). To je svjetska organizacija Kuhari bez granica koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože. U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 Udruga i Društava žena iz 5 hrvatskih županija. Ove godine će po prvi puta široj javnosti biti predstavljena svatovska pogača koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja te stubička težačka pogača autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice. Štefica Filipaj iz Krapinskih Toplica priprema prezentaciju zagorske pogače. Uz to, premijerno će biti predstavljena novigradska pogača, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski članice Udruge žena Novigrada Podravskog. Tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

 

Premijeru su ovom prilikom imale podravske kremšnite koje radi Draženka Mihoković iz podravskog mjesta Delovi, ujedno predsjednica Udruge žena Delova. Ona je publici predsstavila kašnjake, tipične i stare kolače sjeverozapadne Hrvatske, ali udomaćene u Podravini koji kreću zaštitu po zemljopisnoj izvornosti. Sudionici su mogli kušati bregofsku pitu koja je već zaštićena u Hrvatskoj, a predstavila ju je Udruga žena iz Koprivničkih Bregi, zatim izvrsnu podravsku (virovsku) mazanicu koju je predstavilo Društvo žena Virje (zaštićena je na razini Hrvatske). Sudionici su po prvi put konzumirali vrbovečku peru koju predstavljaju Vrbovčani, te izuzetnu slasticu vidovečki gibanik koji je pripremila Ivanka Lonjak predsjednica Udruge žena Vidovca. Članice Udruge žena Goričko srce predstavle će različite inačice najpopularnije slastice - štrukli.

Interslast je ove godine ponudio pravu reviju izvornih, hrvatskih kolača. Ovaj kongres je postao nezaobilazan događaj u preferiranju hrvatske i svjetske slastičarske baštine. To je susret struke i entuzijazma kojeg pri spravljanju slastica ne nedostaje. Obrt Zozolly vlasnice Vlaste Hubicki iz Marije Bistrice je također prezentirao svoje proizvode, a posebno je zanimljiva i izložba slastičarskih starih alata, strojeva, knjiga, brošura i starih slastičarskih receptura starijih više od 100 godina s kojima se ponosi kolekcionar Zlatko Puntijar.

 

 

 

Prilozi:

  REZULTATI

Fotogalerija


Zadnja promjena: 18.10.2022 | Prikazano 1419 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
veljača 2023
poutsrčepesune
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
Gradovi / općine
visitzagorje.hr EU projekti Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika