Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. svibnja 2021.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je: „Samo sa jasnom vizijom i sa sjajnim timom možete doći do ovakvih projekata koji se realiziraju u Srednjoj školi Zabok. Ovaj projekt neće samo promijeniti odnose i uvjete u školi i za učenike i nastavnike – govorimo o cjeloživotnom obrazovanju, ovo je projekt za sljedećih 50 godina. „Ovo nije samo priča Krapinsko – zagorske županije ili Grada Zaboka, ovo je hrvatska priča.“, rekao je župan Kolar.

 

Ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec rekla je da će realizacijom projekta Srednja škola Zabok biti transformirana u Centar kompetentnosti koji će osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru te je ujedno izrazila zadovoljstvo što se ovako značajan projekt realizira u ovoj školi. „Danas je veliki dan za sve naše djelatnike, sadašnje i one u mirovini – koji su svoja znanja, iskustva i dobre navike prenosili na generacije učenika. Danas je veliki dan i za sve učenike, sadašnje i one koji se uvijek rado vraćaju u svoju „staru“ školu i prenose novim generacijama učenika svoja znanja koja su stekli širom Hrvatske i Europe. Izdana je građevinska dozvola za dogradnju i rekonstrukciju naše škole u okviru projekta „Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu“! Svi s nestrpljenjem očekujemo početak gradnje, ali i dan kada ćemo useliti u nove, moderne prostore. Znamo da je na nama velika odgovornost i veliki zadaci transformacije škole u Regionalni centar kompetentnosti u kojem će se, osim redovne nastave, odvijati i brojne aktivnosti  vezane uz unaprjeđenje obrazovanja turističko-ugostiteljskog kadra i turističke ponude u cijeloj regiji“,  rekla je Jurec.


Uz Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, u Srednjoj školi Zabok provodi se i projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok. Voditelj regionalnog centra Zabok, Andrej Ivankov ističe: „Dobivanje građevinske dozvole predstavlja novi korak prema cilju a to je transformacija Srednje škole Zabok u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Krajnji cilj je da Zabok i Krapinsko – zagorska županija dobiju centar koji će promijeniti način edukacije u sektoru turizma i ugostiteljstva na području županije, ali i šire. Novi centar će raditi i na organiziranju međunarodnih natjecanja i događaja poput sajmova turizma koji će biti cilj dati veću razinu natjecateljskog duha, ali i promocije lokalnih i regionalnih jela. Srednja škola Zabok novim centrom dobiva i nove segmente koji će moći izravno biti na tržištu rada, gdje će učenici moći biti u direktnom kontaktu s klijentima i tako steći preko potrebne radne navike, ali i praktično iskustvo pod nadzorom mentora. Riječ je o turističkoj agenciji, restoranu, smještajnom objektu i poduzetničkom hub-u, koji će biti i centar susreta poduzetnika koji stvaraju lokalne proizvode sa turističkim i ugostiteljskim objektima koji bi mogli prodavati njihove proizvode široj javnosti“, rekao je Ivankov.


Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša: „Ovdje se specijaliziramo jednim dijelom za segment turizma i ugostiteljstva i dajemo i određene životne vještine i omogućavamo i odraslima i djeci i svima onima koji se žele obrazovati da steknu široko znanje koje mogu primijeniti u različitim sektorima. Tu je bogatstvo ovog projekta, da možemo povezati različite sektore, od turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede, poduzetništva. U ovom projektu najčešće se vodimo infrastrukturnom komponentom jer to je ono što se vidi, ali jasno je da bi bez programa ovo bila samo zgrada“, rekla je Matuša.


Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je da su stečeni uvjeti za provođenje postupka nabave radova i stručnog nadzora za rekonstrukciju Srednje škole Zabok za potrebe uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zaboku. „Dokumentacija o nabavi je u postupku pripreme i očekujemo objavljivanje prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima do 15. lipnja 2021. godine“, istaknula je pročelnica Mlakar.

 

 

O PROJEKTU

Transformacijom u Centar kompetentnosti, SŠ Zabok će moći osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru. Postojeći prostori će se u maksimalnoj mjeri iskoristiti u svrhu prilagodbe novim programima i aktivnostima RCK – gotovo cijela zgrada škole će se zadržati u postojećem obliku uz prenamjenu prostora, zadržat će se dio učioničkih prostora, prostora za nastavno i školsko osoblje, dok će se ostali prostori prenamijeniti te nadograditi.

 

Nakon rekonstrukcije i dogradnje RCK će raspolagati s 21 učionicom, 2 praktikuma za kuharstvo i 2 praktikuma za ugostiteljsko posluživanje s pripadajućim spremištima te trening centrom za odrasle sa slastičarskim praktikumima za tople i za hladne slastice, zatim praktikumom za kuhare i za posluživanje i eno-praktikumom. Nadalje, RCK će imati prostorije za nastavno i školsko osoblje, auditorij, knjižnicu, specijalizirane učionice i nastavničke kabinete, višenamjenske zajedničke prostore te adekvatne sanitarne čvorove, dizala i zajedničke servisne prostorije.

 

Osim navedenog, RCK će imati smještajni objekt, tzv. akademis – poligon za učenje i pružanje usluga na tržištu s ukupno 11 smještajnih jedinica različitih kategorija (2 dvokrevetne i 9 četverokrevetnih). Uz akademis će se nalaziti i ugostiteljski objekt za pružanje osnovnih ugostiteljskih usluga (hrane i pića) kao prostor za praktične vježbe te wellness prostori. Svi navedeni prostori pronalaze svoju namjenu kroz nastavne programe/kurikulume potrebne tržištu rada.

 

Rekonstrukcija se planira u 3 faze: I. faza obuhvaća rekonstrukciju postojeće Srednje škole u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, II. faza izgradnju sportske dvorane, a III. faza izgradnju sportskog igrališta na krovu sportske dvorane. Trenutna bruto površina SŠ Zabok iznosi 5.367 m2 dok će nakon rekonstrukcije iznositi 5.861,64 m2.

 

U RCKTU Zabok planirana je provedbe 7 modula:

1.         formalno strukovno obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada prema postojećim kurikulumima, ali prema novim programima potrebnim tržištu rada;

 

2.         formalno obrazovanje odraslih – program prekvalifikacija i dokvalifikacija odraslih koji žele (ili moraju) mijenjati zanimanje ovisno o potrebama i prilikama koje im se pružaju ili se traže na tržištu rada;

 

3.         neformalno obrazovanje koje se odnosi na usavršavanja i edukacije svih zainteresiranih u vidu specijalističkih i usmjerenih programa u kuharstvu, slastičarstvu, hotelijerstvu, domaćinstvu, posluživanju, wellnessu i drugim segmentima u turizmu i ugostiteljstvu s naglaskom na praktičnu nastavu;

 

4.         unaprjeđenje kompetencija nastavnika i mentora – program nužan za postizanje odgovarajuće razine usklađenosti metodologija i inovativnosti u nastavi koju pružaju nastavnici i mentori s postignućima, razvojem tehnologije, potreba i trendova na tržištu. Program je namijenjen nastavnicima strukovnih predmeta, ali i općeobrazovnih predmeta kako bi stekli uvid u struku i prilagođavali program strukovnom kontekstu i cjeloživotnom učenju.

 

5.         kompetencije za poslodavce – dodatna znanja za poslodavce i njihovo osoblje u različitim smjerovima, od specifičnih edukacija vještina predstavljanja i komunikacije, digitalnog marketinga, timskog rada, razvoja poslovanja, rješavanja konflikata i upravljanje prigovorima gostiju, praćenja uspješnosti djelatnika, kontrolinga do edukacije o tome kako dobro i kvalitetno mentorirati učenika na praktičnoj nastavi;

 

6.         centar inovacija i razvoja što podrazumijeva nove suradnje javnih institucija s poslovnim sektorom, civilnim društvom i približavanje novih trendova i tehnologija s ciljem razvoja kompetencija i izvrsnosti kao i suradnju s centrima u okruženju radi razmjene dobre prakse odnosno stvaranja tzv. HUB poslovnih susreta, komunikacije i ideja.

 

7.         profesionalno usmjeravanje – RCK će u suradnji s HZZ-om i gospodarskim subjektima s kojima ima ostvarenu suradnju voditi računa o profesionalnoj orijentaciji učenika završnih razreda i polaznika edukacija te biti poveznica između njih i njihovih afiniteta te poslodavaca i visokih učilišta koja nude nadogradnju njihovom školovanju.

 

RCK će uvesti dodatne programe za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom, s prilagođenom metodikom rada. To su program pomoćnog kuhara, pomoćnog konobara i sobarice koji se trenutno ne izvode i zbog čega djeca s teškoćama i odrasli takve programe upisuju izvan naše županije.