Zagorje
Bajka na dlanu

Prvi u Hrvatskoj – Hodočasnički turizam

Datum objave: 15. prosinca 2010.

(Brošuru možete preuzeti ispod teksta)

„Hodočasnički turizam“ prvi puta na jednom mjestu kao vrsni vodič brojnim domaćim i stranim turistima, hodočasnicima, kroz znalački napisane i informativne tekstove, fotografije, karte i iscrpne kalendare događanja daje cjelovit pregled guste mreže hodočasničkih putova zagorskim Marijanskim svetištima i vrijednim višestoljetnim crkvama koje su građene upravo na ovom području kao predziđu kršćanstva.

Rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, vlč. Zlatko Koren, ovu je brošuru ocijenio temeljitom te istaknuo kako je oduševljen pristupom i načinom pripreme tekstova i slika koji se nalaze u Hodočasničkom turizmu. Rektor Koren nije izostavio ni izdavača te je posebnu pohvalu uputio Krapinsko-zagorskoj županiji, a na čemu mu se pridružio i dugogodišnji čuvar Svetišta, mons. Lovro Cindori.

Vidno oduševljen i zadovoljan, Mirko Ivanjek, prof., autor tekstova, primjetio je da ga je ova brošura nagnala da još više istražuje Zagorje, taj „rajski vrt omeđen gorama, muzej na otvorenom“.

Krapinsko-zagorski župan,Krapinsko-zagorska županija upravo je izdala brošuru hodočasničkog turizma, kao prvu i jedinstvenu takve vrste turističku publikaciju u Hrvatskoj u kojoj na jednom mjestu predstavlja pet višestoljetnih Marijanskih svetišta Zagorja: Mariju Bistricu, Belec, Lobor, Trški Vrh i Vinogoru, te još dvadeset i pet zagorskih gotičkih i baroknih crkvi izuzetne kulturne, vjerske, a danas i turističke vrijednosti. Siniša Hajdaš Dončić, nazvao je hodočasničku brošuru dijelom trilogije, a koja je nužna u provođenju daljnjeg brendiranja Zagorja kao „Bajke na dlanu“. Župan Hajdaš Dončić podsjetio je kako  su izdane već dvije, image i agroturistička brošura, te najavio i izdavanje nove, posvećene gastronomiji Zagorja.

Predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Prof. dr. Juraj Kolarić,  nije skrivao oduševljenje hodočasničkom brošurom. Hodočasnički turizam nazvao je fascinantnim. Hvalivši tekstove, Kolarić je rekao kako je postignuto nešto gotovo nemoguće, istaknuto je ono najljepše, a da se pritom pisalo srcem, a manje razumom. Riječima predivno i lijepo, Kolarić je zaključio izlaganje svojeg viđenja brošure posvećene hodočasničkim putevima Zagorja.