Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. studenoga 2015.

Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Udrugom za promicanje istih mogućnosti iz Zagreba organizirala je stručni skup na temu: „Depresija i kako si samopomoći“. Stručni skup bio je namijenjen stručnjacima ustanova socijalne skrbi, zdravstvenih ustanova, odgojno obrazovnih ustanova te organizacija civilnog društva koji se u svom radu susreću s osobama s invaliditetom.

Predsjednica Udruge za promicanje istih mogućnosti, gospođa Mirjana Dobranović, u uvodnom govoru, osvrnula se na položaj osoba s invaliditetom u današnjem vremenu te na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom. Istaknula je, da se i sama susrela s problemom depresije, jer je kao 28-godišnjakinja doživjela tešku prometnu nesreću, te je od tada u invalidskim kolicima. No, svojim pozitivnim stavom i upornošću uspjela je prebroditi probleme. 

Predavanje je održala socijalna psihijatrica i psihoterapeutkinja mr. sc. Maja Kurent, dr. med. Istaknula je da je depresija ozbiljan problem u današnjem svijetu, te kako se predviđa da će do 2030. godine depresija biti prva na listi nezaraznih kroničnih bolesti. Osvrnula se na mnoge simptome depresije kao što je nisko raspoloženje, nedostatak interesa, zadovoljstva, promjene apetita, promjene obrasca spavanja, umor, osjećaj bezvrijednosti, česte misli o smrti i naglasila važnost njihovog pravodobnog prepoznavanja. Isto tako, istaknula je da uz depresiju vežemo dva mita, mit o bezvrijednosti te mit o bespomoćnosti. Kod mita o bezvrijednosti ubrajamo one osobe koje smatraju da su nesposobne, manje vrijedne od drugih ljudi, a kod mita o bespomoćnosti one, koje se prepuštaju pasivnosti i nemaju volje za životom. Što se tiče liječenja depresije, doktorica je istaknula tri mogućnosti: samopomoć, psihoterapija te terapija antidepresivima. S time, da se u najtežim slučajevima depresije obavezno preporučuje primjena antidepresiva, što samo po sebi nije dovoljno. Antidepresivi djeluju samo kratkoročno na poboljšanje raspoloženja te se obavezno preporučuje i psihoterapija. Što se tiče samopomoći, važno je da u današnjem užurbanom svijetu, pojedinac ne zanemari samog sebe. Treba pronaći vremena odnosno dozvoliti si, kako kaže doktorica, unatoč mnogobrojnim obvezama (posao, obitelj, djeca) slobodno vrijeme za kavu s prijateljima, druženje u kinu, kazalištu, uživanju u prelijepoj jeseni.


Fotogalerija