Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. svibnja 2023.

Danas, 3. svibnja, obilježava se Svjetski dan slobode medija, što je prilika za osvještavanje važnosti slobodnog pristupa informacijama i neovisnog novinarstva. Slobodni mediji su vitalni za demokraciju i društvo u cjelini, jer omogućuju javnosti da budu informirana i osnažena da donosi informirane odluke.

Međutim, sloboda medija diljem svijeta suočava se s brojnim izazovima. Novinari su često izloženi zastrašivanju, napadima i pritiscima, a vlasti ili korporacije često nastoje ograničiti slobodu izražavanja i pristupa informacijama. Bez slobodnih medija, javnost nije u mogućnosti saznati istinu o važnim pitanjima i donijeti odgovorne odluke.

Stoga, zaštita slobode medija je ključna za očuvanje demokracije i ljudskih prava. To uključuje osiguravanje neovisnosti novinarstva, zaštitu novinara od uznemiravanja i nasilja, te stvaranje okruženja u kojem novinari mogu slobodno izvještavati bez straha od represalija.

Ovaj dan bi trebao biti podsjetnik na važnost slobodnih medija i poticaj za zajedničko djelovanje na zaštiti njihove slobode. To je zajednička borba koja se mora voditi na svim razinama, od lokalnih zajednica do međunarodnih institucija, kako bi se osigurala sloboda govora i izražavanja za sve.

župan Željko Kolar