Zagorje
Bajka na dlanu

„Baruni su prošli najteža ratišta i najzahtjevnije zadatke”

Datum objave: 3. travnja 2023.

Program obilježavanja počeo je u Zaboku polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim pripadnicima Policijske uprave krapinsko-zagorske u Domovinskom radu. Zajednički vijenac položili su župan Željko Kolar, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zvonimir Petrović i predsjednik Udruge specijalne policije Barun – Zlatar Milan Jakobović.

Baruni su prošli najteža ratišta i najzahtjevnije zadatke uvijek izvršavali na vrijeme i na visokoj profesionalnoj vojničkoj razini.  Na svim bojištima na kojima su bili, naši su dečki ostavili neizbrisivi trag i njihov doprinos, prije svega u zaustavljanju agresije kao i nakon toga u oslobađanju čitavog područja Republike Hrvatske, je nemjerljiv. Ovdje smo se danas poklonili našim Zagorcima koji su položili svoj život na oltar domovine i još jednom poslali poruku njima i njihovim obiteljima da nisu zaboravljeni i da će se njihovo djelo uvijek pamtiti“ – poručio je župan Kolar.“

Ti ljudi su prošli sva ratišta u Republici Hrvatskoj. Ne postoji ni jedna veća bitka za Hrvatsku da oni nisu bili i da nisu bili među prvima. To su bili hrabri momci i mi smo ponosni na njih. Moram spomenuti i zapovjednike Mirka Horvatina i Zvonka Pausića koji su vodili tu jedinicu“ – kazao je predsjednik udruge Jakobović te napomenuo da Udruga specijalne policije Barun – Zlatar, uz podršku Krapinsko-zagorske županije, nedavno podigla spomenik poginulim braniteljima iz Krapinsko-zagorske županije u Ličko-senjskoj županiji te da sada radi na projektu novog spomenika u zapadnoj Slavoniji.“

Uvijek ćemo podržavati ovakva okupljanja, kao i udruge proizašle iz Domovinskog rata i uvijek ćemo surađivati s njima. Trenutno u policiji još uvijek imamo jedan dio snaga koje su još takozvane ratne snage, iz vremena Domovinskog rata, ali imamo i jedan pretežit dio kolega koji su mladi i nisu proživjeli i vidjeli strahote Domovinskog rata te je upravo zbog njih jako bitno da održavamo tu tradiciju i da ih upoznajemo s time kako je sve počelo“ – naglasio je načelnik Petrović.

Počast poginulim i preminulim pripadnicima specijalne policije i policije Policijske uprave krapinsko-zagorske odali su i članice i članovi braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije, Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije te čelnici općina i gradova s područja Krapinsko-zagorske županije: gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnica Grada Zlatara Jaseneka Auguštan Pentek i gradonačelnik Grada Oroslavja Viktor Šimunić. 

Molitvu je nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća vodio vlč. Branko Čagelj.

Program obilježavanja 32. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije Barun Zlatar potom je nastavljen na području Grada Oroslavja.