Zagorje
Bajka na dlanu

Zamjenica župana Jasna Petek na konferenciji o cestovnoj infrastrukturi u Varaždinu

Datum objave: 9. listopada 2023.

U Varaždinu je u ponedjeljak, 9. listopada 2023. održana 1. konferencija Ceste sjevera – mreža brzih cesta koja je okupila brojne stručnjake, župane, gradonačelnike i načelnike Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, kao i ministra prometa Olega Butkovića te predstavnike Hrvatskih cesta kako bi razgovarali o cestovnoj izgradnji.

U sklopu konferencije održana su tri panela, a na onom o kapitalnim županijskim potrebama i strateškim interesima hrvatskog sjevera govorila je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je naglasila važnost brze ceste Varaždin – Krapina, upravo zbog razvoja gospodarstva i turizma. “Važna nam je brza cesta u tom pravcu, kao i dovršetak brze ceste od Zaboka preko Marije Bistrice prema Popovcu. Sve su to pravci koji povezuju našu županiju sa susjednim županijama i Slovenijom, što je još bitnije kada se uzme u obzir da je Krapinsko-zagorska županija proizvodno izvozno orijentirana”, rekla je zamjenica Petek te dodala da veliku mrežu cesta u županiji održava, brine o njima i drži pod kontrolom  Županijska uprava za ceste.

“Radi se o cestama koje se protežu na preko 670 kilometara. Međutim, ne zaboravimo da kroz našu županiju prolazi vrlo važan koridor, autocesta Zagreb – Macelj.  Ono čime se trebamo baviti je pitanje cijevi tunela Zagreb – Macelj, zatim brze ceste Zabok – Zlatar Bistrica – Popovec s izlazom na Breznički Hum. Naime, još 2019. je otvorena ta cesta do Zlatar Bistrice, međutim, iako je u proračunu državnih cesta i pretprošle i prošle i ove godine bila ova faza do Marije Bistrice, taj dio još uvijek nije napravljen. Nama je to prioritet – povezati istok županije i Mariju Bistricu kao najveće marijansko svetište u Hrvatskoj. Ono što nam je još važno je izlaz Poznanovec na brzoj cesti koji je obećan, a nije napravljen. Ostaje i otvoreno pitanje ceste Zabok – Krapina koja je prešla u ruke ŽUC-a, a koju su Hrvatske ceste obećale modernizirati i staviti u bolje stanje. Tu je i brza cesta Varaždin – Krapina. Veliki je nesrazmjer u fazama i dionicama. U Varaždinu je prva faza već pred početkom izrade, a kod nas se tek odlučilo za sjeverni koridor”, istaknula je na panelu zamjenica župana Jasna Petek.

Dodatno, zamjenica župana osvrnula se i na pitanje financiranja Županijskih uprava za ceste koje se trenutno, već niz godina, provodi u istom iznosu. “Ti prihodi su nedostatni za sve one potrebe koje one imaju. Sve su cijene otišle gore, od materijala do izvođenja radova. Održavati županijske ceste je postalo izuzetno teško, a opet, mreža županijskih cesta je izuzetno važna jer su to pristupne ceste prema brzim cestama”, zaključila je zamjenica Petek.

Konferencija je održana u produkciji medijskih kompanija Fine’sa Grupe, portala eVaraždin i Menadžer.hr, a u suradnji s Varaždinskom županijom, Hrvatskim cestama i PZC-om d.d.

 

 


Fotogalerija