Otvoren 12. Interslast: Zagorje ponovno središte slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva
U Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama je u utorak, 17. listopada 2023. održan 12. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Organizator Interslasta je Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba. Partner kongresa je Republika Slovenija, a visoki pokrovitelj Krapinsko-zagorska županija te je upravo župan Željko Kolar otvorio ovaj kongres.
“Krapinsko-zagorska županija desetu je godinu domaćin ovoj manifestaciji, nakon što je prve dvije godine kongres održan u Istri. Hvala gospodinu Odobašiću na viziji, upornosti i okupljanju, ne samo nas iz Hrvatske i regije, već ljudi iz čitavog svijeta, koji dolaze ovdje i s nama dijele svoje kulinarske vještine te nam proširuju horizonte o tome kako se slastice pripremaju na drugim kontinentima”, rekao je župan Kolar te naglasio kako je ovaj kongres posebno važan za strukovne škole vezane za turizam i ugostiteljstvo, a ujedno je ovo i velika promocija za Zagorje i našu županiju, kao turističke destinacije s bogatom gastro ponudom.
Okupljene na svečanosti otvorenja pozdravili su i zamjenik slovenskog veleposlanika Miha Fatur, potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Branko Čukelj te glavni organizator, direktor Novinske kuće Robinson Stjepan Odobašić, a na otvorenju je bila i voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.
Interslast se ove godine održava s glavnom temom: Izvorni slastičarski proizvodi u svijetu te sudionici mogu kušati više od 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske, Europe i drugih dijelova svijeta. U sklopu kongresa održava se i Pastry cup of Croatia – natjecanje slastičara seniora Alpe Adria i zemalja ex Yu, ARTslast – natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola Hrvatske, Slovenije i ex Yu te FOLKSLAST – promocija izvornih hrvatskih slastica iz četiri hrvatske županije u kojima sudjeluje 20-ak udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine. Interes za natjecateljskim dijelom “Interslasta” ove je godine izuzetno velik, obzirom da se prijavilo oko 60 ekipa srednjih škola te 52 ekipe seniora i hobista, a natjecat će se u pripremi orehnjače, slastičarskih breskvica i makaronsa.
Stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske. Glavni sponzor je Dukat d.d. Zagreb suorganizator Podravka d.d., a sponzori MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., Kogutex d.o.o. Konjščina i Unigrà S.r.l. Italija te njezina tvrtka Master Martini. Inozemni pokrovitelj je Taste of Peace iz Izraela.