Zagorje
Bajka na dlanu

32 godine od formiranja – u Gornjoj Stubici obilježen Dan oklopne bojne Gromova

Datum objave: 21. listopada 2023.

Dan Oklopne bojne 2.  gardijske brigade Gromovi obilježen je u subotu, 21. listopada 2023. godine, u Gornjoj Stubici.

Na obilježavanju Dana Oklopne bojne 2. gardijske brigade Gromovi bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je u svom pozdravnom govoru članovima Kluba veterana Oklopne bojne i njihove okupljenim gostima poručio: „Ovo je uspomena na najbolje među nama. Na one koji su svoje živote položili na oltar Domovine i nisu imali sreću gledati svoju djecu kako rastu i nisu imali tu sreću da mogu u ruke primiti svoje unuke. Zbog njih je izuzetno bitno da se održavaju ovi susreti, ali i zato da se međusobno družite i pružate podršku jedni drugima. Koliko god sustav bio organiziran, informaciju o problemima pojedinog branitelja uvijek najbrže dobijete iz braniteljskih krugova“ – poručio je župan Kolar te još jednom naglasio važnost obrazovnog sustava u prenošenju istine o Domovinskom ratu .

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec, istaknuo je da je kroz 2. gardijsku brigadu prošlo je oko 9 700 Gromova, a 208 ih je dalo svoje živote za obranu Domovine. „Točnije 203 su poginula i pet se još vodi nestalih. Ranjeno ih je 1 400, od toga 28 je 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida“ – rekao je umirovljeni pukovnik Krupec.

„Naš klub je osnovan prije desetak godina i do početnih 20 članova došli smo do sadašnjih 50. Znamo da u tenku, BVP-u i ostalim oklopnim borbenim vozilima posada mora biti jedinstvena i usklađena da bi uspješno izvršavala postavljena zadatke. I to je to zajedništvo koje nas je krasilo u ratu i koje nas krasi i danas, zbog čega vjerojatno i lakše rješavamo neke od bitnih životnih problema“  – poručio je predsjednik Kluba veterana Oklopne bojne 2. gardijske brigade Gromovi.

Temelj za formiranje oklopno mehaniziranih postrojbi do jačine bojne bili su pad i bjelovarske i varaždinske vojarne, kada je u ruke hrvatskih branitelja došlo oko 120 tenkova i borbenih vozila. Glavni stožer HV-a je 25. listopada 1991. godine donio zapovijed da se, zbog jačanja borbene moći u brigade A sastava Zbora narodne garde oformi jedna mehanizirana bojna. Oklopna bojna u sastavu 2. A brigade ZNG-e formirana je od  tadašnjeg Drugog oklopno mehaniziranog bataljuna i samostalne tenkovske satnije sa pravca Pisarovina-Jamnička Kiselica. Tijekom ratnih godina oklopna bojna izgubila je 19 pripadnika, 95 ih je bilo ranjeno ili ozlijeđeno.

Svečanost je započela polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule i umrle hrvatske branitelje kod biste Rudolfu Perešinu u centru Gornje Stubice. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar počast je odao zajedno s članovima obitelji poginulih Gromova, predsjednikom Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivanom Krupcem te predsjednikom Kluba veterana Oklopne bojne 2. gbr. Gromovi. Među brojnim braniteljskim udrugama koji su sudjelovali u svečanosti bila je i Udruga branitelja sv. Juraj Gornja Stubica, s kojom je svijeću zapalio i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

„Drago nam je jer naša Udruga branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj radi jedan dosta kvalitetan posao, kontaktiraju sa svim udrugama na području Republike Hrvatske i ono što me posebno veseli da se oni susreću svake godine i ovdje kod nas u Gornjoj Stubici i na neki način zanimljivo ih je promatrati na koji se način ti susreti odvijaju. Zaslužni su za slobodu Hrvatske, za ono što danas imamo“ – poručio je ovom prilikom načelnik Krizmanić.

 


Fotogalerija