Zagorje
Bajka na dlanu

Nastavak radova na obnovi od potresa – župan Kolar u obilasku s ministrima Bačićem i Anušićem

Datum objave: 27. studenoga 2023.

Župan Željko Kolar je u ponedjeljak, 27. studenoga 2023. godine, zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Ivanom Anušićem obišao radove na uklanjanju kuće u Donjoj Podgori u Donjoj Stubici, koja je oštećena u potresu prije četiri godine.

Župan Željko Kolar i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić su na privremenom pontonskom mostu dočekali potpredsjednike Vlade i ministre te su potom pratili uklanjanje kuće – 1 od 9 čije rušenje još nije bilo završeno. „Na području naše županije imamo 26 rješenja za rušenje kuća.Do sada smo 17 srušili. Cilj nam je bio da sve kuće srušimo ove godine, ali, nažalost, nismo uspjeli. Ima tu i objektivnih i subjektivnih razloga. Sigurno da ona utrka s Fondom solidarnosti, gdje smo morali u određenom roku potrošiti sredstva, je onemogućila javljanje na natječaj građevinskih tvrtki koje jednostavno nisu mogle odraditi više posla nego što je bilo moguće. Međutim, sada tog opravdanja više nema, tako da ja očekujem i apeliram da srušimo ovaj ostatak kuća u prvoj polovici sljedeće godine i da pripremimo svu dokumentaciju da polovicom prve godine i počnemo raditi sve ostale zamjenske kuće“ – kazao je ovom prilikom župan Kolar i naglasio kako bi do ožujka sljedeće godine trebalo biti gotovo svih sedam zamjenskih kuća, koje se trenutno grade. „Mi ćemo i dalje nastaviti surađivati s Ministarstvom. Naša koordinacija je na tjednoj razini, dobra je, ali vjerujem da su se sad stvorili i uvjeti na tržištu da Ministarstvo neće morati poništavati natječaje nego da će biti dovoljno gospodarskih subjekata iz građevinskog područja koji će se javiti na natječaj. Ja apeliram i molim građevince s područja Krapinsko – zagorske županije da ne uzimaju poslove na moru nego da rade tu doma i da ljude vratimo u svoje kuće“ – poručio je župan Kolar.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo što se danas konačno počelo s radovima i na ovoj obiteljskoj kući koja je dosad bila nedostupna zbog potoka koji je otežavao pristup teškoj mehanizaciji.  „Posao oko uklanjanja i ugovaranja ove zamjenske obiteljske kuće dovršen je u svibnju, u vrijeme kada smo počeli izgradnju šest obiteljskih kuća na području Donje Stubice, no ovu nismo tada mogli ni ukloniti, ni početi graditi novu, s obzirom na to da je potok onemogućavao teškoj mehanizaciji da do nje dođe. Odlučili smo napraviti ovaj most i tim postupkom dokazujemo koliko je Vladi RH važno obnoviti sve obiteljske kuće na području cijele zemlje – istaknuo je ministar Bačić i izrazio uvjerenje da će gradnja zamjenske kuće biti dovršena u zadanom roku, dok na području čitave županije treba napraviti još 20-ak zamjenskih kuća. „U petak smo dovršili javnu nabavu za četiri obiteljske kuće i pred nama je još devet objekata s kojima idemo u realizaciju i javnu nabavu za izvođenje radova u narednom periodu. Vjerujem da ćemo te objekte dovršiti do 1. ožujka“ – najavio je potpredsjednik Vlade i ministar Bačić.

„Ovaj lansirni most koji je napravljen za samo tri dana. Naša inženjerska pukovnija je sve odradila bez ikakvih problema i pokazala spremnost da i dalje bude na raspolaganju, ne samo kad govorimo o obrani i sigurnosti Republike Hrvatske, nego kada govorimo i o obnovi od potresa te svih onih drugih elementarnih nepogoda koje su proteklih nekoliko godina nažalost zadesile Hrvatsku. Hrvatska vojska je uvijek bila spremna pomoći i tako će biti ubuduće – poručio je ministar obrane Ivan Anušić.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je da se nada kako će obitelj sljedeći Božić dočekati u novoj kući, a to bi bilo i krajnje vrijeme s obzirom na činjenicu da na to čekaju već četiri godine.  „Traje predugo, nemremo si pomoći. Veselim se novoj kući. Sretna sam kaj se počelo nekaj događati. Sad smo u Obrtničkoj ulici, malo dalje. Grade nam kuću od 55 kvadrata, ali nema veze kakva je bitno je da je krov nad glavom i da je moje“ – rekla je vlasnica Nada Škvorčec, koja je u kući živjela sa sinom.

Uz župana Željka Kolara bili su i pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Gordana Gretić, koja je zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom Brankom Bačićem, saborskim zastupnikom Zoranom Gregurovićem i načelnikom Đurmanca Damirom Beloševićem u Putkovcu obišla lokacija na kojoj se kao privremeni smještaj postavlja visokoenergetska mobilna kuća.

 


Fotogalerija