Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. studenoga 2023.

U Termama Tuhelj je u srijedu, 29. studenoga 2023. godine, održana završnica velikog projekta Novi početak u sklopu kojeg je zaokružen sustav podrške za žrtve obiteljskog nasilja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Krapina. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 2 milijuna eura, kroz Europski socijalni fond unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali osigurano je 1,5 milijuna eura, a Krapinsko zagorska županija je tijekom provedbe projekta osigurala dodatnih 420 tisuća eura.

Na konferenciji je bio župan Željko Kolar koji je istaknuo kako se Krapinsko-zagorska županija deklarirala kao županija koja se protivi bilo kakvom obliku nasilja.  “Svako nasilje nad ženama je i nasilje nad obitelji, nasilje nad djecom i zbog toga smo simbolično nazvali ovaj projekt sigurne kuće Novi početak“. Vrlo teško je odlučiti se prijaviti nasilnika i otići iz svog doma ako nemate neko mjesto u kojem znate da ćete biti zaštićeni i da iz njega stvarno možete krenuti u jedan novi početak i jedan novi život bez maltretiranja, doživljavanja ponižavanja i bez nasilja”, rekao je župan Kolar i dodao kako sigurna kuća radi već tri godine s kapacitetom od osam osoba, dok će nova imati povećani kapacitet na 15 osoba.

Župan je istaknuo, kako se sve aktivnosti koje se provode, provode u cilju nastajanja klime o neprihvaćanju bilo kakvog oblika nasilja. “Želimo napraviti klimu da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv, da će naše pravosuđe i naše institucije goniti svakog nasilnika bez obzira na to gdje radi, kojeg je prezimena, tko su mu roditelji i kakvog je financijskog stanja. Županija je prihvatila europsku rezoluciju “Sigurno mjesto za žene” i to je napravilo 18 općina i gradova na području županije, a uvjeren samo da će to napraviti svi. To je snažna poruka najodgovornijih ljudi kojima su građani dali povjerenje da vode njihove lokalne zajednice. Na taj način šalju poruku da je takav oblik ponašanja neprihvatljiv”, zaključio je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako je Županija ovim projektom zaokružila sustav podrške za žrtve obiteljskog nasilja, odnosno za žene žrtve nasilja. “Dugi niz godina, Krapinsko zagorska županija vodi brigu o žrtvama obiteljskog nasilja na različite načine. Ono što je u podlozi obiteljskog nasilja, pogotovo nasilja prema ženama je rodna neravnopravnost. Još 2015. godine Krapinsko zagorska županija je usvojila Europsku povelju o ravnopravnosti spolova i zapravo trasirala put aktivnostima, da dođemo upravo do ovog današnjeg dana. Uvođenje SOS telefona, savjetovališta za žrtve nasilja, provođenje brojnih preventivnih aktivnosti u suradnji s našim osnovnim i srednjim školama, s našim zdravstvenim ustanovama, gradile su sustav podrške žrtvama nasilja i gradile su sustav preventivnih aktivnosti koje bi našu Krapinsko zagorsku županiju vodile k cilju županije s nultom tolerancijom na nasilje”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te dodala kako je bilo potrebno uspostaviti i sustav podrške. “Kad se nasilje dogodi, treba hitno reagirati i upravo kroz ovaj projekt Novi početak, kroz infrastrukturno rješenje novog Doma za žrtve nasilja u Krapinsko zagorskoj županiji, to ćemo činiti. Naravno, ovdje ne stajemo, mi i dalje radimo na preventivnim aktivnostima, jer prevencija, edukacija, informiranje i senzibiliziranje javnosti nam je najveća zadaća, da što manje žena i žrtava obiteljskog nasilja bude u Domu, a da se zapravo djelatnici Doma bave preventivnim aktivnostima. Ono što je važno danas poručiti, to je da je Krapinsko zagorska županija, županija koja se odredila zaista sa nultom stopom tolerancije na nasilje, i da je Krapinsko zagorska županija, županija koja ima zaokružen sustav podrške žrtvama obiteljskog nasilja, ženama žrtvama nasilja”, poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Projekt je predstavila njegova voditeljica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug te partneri, v.d. predstojnika Zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Krapina Sergej Augustin Erdelja te zamjenica ravnateljice Doma Novi početak Aneta Škreblin.

U sklopu konferencije održane su dvije panel rasprave. Prva rasprava, koju je moderirala ravnateljica Doma za žrtve nasilja Duga iz Zagreba Željka Barić, govorila je o pružanju podrške žrtvama nasilja u obitelji, a panelistice koje su govorile o temi jesu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenica ravnateljice u Domu Novi početak Aneta Škreblin, psihologinja Autonomne ženske kuće i izvanredna profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Anita Lauri Korajlija i stručna suradnica u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, SOS telefonu i savjetovalištu za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije Vendi Keserica Tomičić. Drugu panel raspravu moderirala je pročelnica Martina Gregurović Šanjug, a na njoj su sudjelovale zamjenica župana Jasna Petek, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba Rada Borić te voditeljica i spikerica Katarina Moškatelo, koje su govorile o tome jesmo li spremni reagirati na nasilje oko nas.

Konferenciji su prisustvovali i mnogi gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina.

 

 


Fotogalerija