Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. studenoga 2023.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini u četvrtak, 30. studenog 2023. održana je završna konferencija 15-mjesečnog projekta “Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu”, u sklopu koje je održana i panel rasprava pod nazivom: “Kako do bolje rane intervencije u djetinjstvu u Krapinsko-zagorskoj županiji” u kojoj je sudjelovala zamjenica župana Jasna Petek, kao jedan od panelistica.

Riječ je o projektu koji provodi Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu u partnerstvu s Gradskim odjelom za edukaciju i mlade iz Reykjavika te u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Zamjenica župana Jasna Petek tom je prilikom zahvalila Udruzi HURID što je prepoznala Krapinsko-zagorsku županiju kao kvalitetnog partnera u navedenom projektu. “Projekt nam pomaže u kreiranju naših politika prema djeci s teškoćama u razvoju od najranije dobi. Mi niz godina uvodimo uslugu rane intervencije u naš Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Primjer je to dobre prakse, ali, naravno, koji treba nadograđivati i usavršavati”, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te dodala da je projekt dao smjernice za dalje. “Imamo mnogo stručnjaka i stručnjakinja na području županije, ali dobro je kad dobijete jedan supervizorski pristup, posebice od stručnjaka koji djeluju u HURID-u te svih članova Koalicije za ranu intervenciju. Njihove smjernice smo prihvatili te ćemo svakako pojačati broj zaposlenih u našem kabinetu za ranu intervenciju u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i to mjesto definirati kao mjesto prvog kontakta, prvih informacija i prvog susreta roditelja djece s teškoćama u razvoju sa stručnjacima”, poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Glavni cilj projekta je povezivanje dionika iz svih sektora rane intervencije u Krapinsko-zagorskoj županiji radi udruženog zagovaranja kvalitetnijih i dostupnijih usluga za djecu s razvojnim rizicima i teškoćama i njihove obitelji. Zahvaljujući iznimnom senzibilitetu brojnih dionika, stručnjaka i donositelja odluka, ovaj cilj je uspješno ostvaren: osnovana je Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu koja okuplja 23 organizacije i ustanove te Mreža djelatnika dječjih vrtića s 45 članova, koji su u proteklom razdoblju izradili i uputili preporuke donositeljima odluka te održali sastanke s Krapinsko-zagorskom županijom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Gradom Pregradom i Općinom Konjščina.

Jasmina Ivšac Pavliša, predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, rekla je da su na području cijele Hrvatske uočeni nedostaci u ranoj intervenciji, budući da su sustavi koji pružaju podršku vrlo razjedinjeni, a roditelji djece s razvojnim teškoćama lutaju i ne znaju gdje se obratiti. “Usmjerili smo se na Krapinsko-zagorsku županiju kako bismo pokušali napraviti model koji sve ove probleme pokušava riješiti. Naišli smo na veliki senzibilitet Županije i djelatnika dječjih vrtića, ali i od svih ostalih stručnjakakoji su u kontaktu s djecom rane dobi koji su nam sada zajedno povezani u jednoj koaliciji. Pokušali smo pokrenuti i jedinstveno mjesto pristupa na koje bi svaki zabrinuti roditelj došao i tamo bi ga dočekao interdisciplinarni tim koji bi mu pomogao s procjenom, da se odredi razvojni profil djeteta, ali i tim koji bi koordinirao daljnje kretanje te obitelji kroz sustav”, rekla je Jasmina Ivšac Pavliša.

Uz zamjenicu župana, u panel raspravi sudjelovali su i dr. med. spec. pedijatar Marina Kokić Golub, logopedinja u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice Lucija Mlakar, voditeljica Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu Zvjezdana Novina Repovečki, voditeljica Mreže djelatnika dječjih vrtića Maja Štefanec Herak i ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc.

 


Fotogalerija