Zagorje
Bajka na dlanu

Obrtnička noć UO grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

Datum objave: 3. ožujka 2024.

Župan Željko Kolar prisustvovao je Obrtničkoj noć Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, koja je 2. ožujka 2024. godine održana u restoranu Kod Žarka u Đurmancu.

Župan Željko Kolar u svom je govoru upoznao okupljene s projektima koje Županija provodi u suradnji s Obrtničkom komorom u kontinuitetu već nekoliko godina, a rezultati tog planiranog, usmjerenog rada se, naglasio je, itekako vide. “Imamo program koji traje već nekoliko godina i u suradnji s Obrtničkom i Gospodarskom komorom obilazimo naše osnovne škole, kako bi učenicima i roditeljima prezentirali obrtnička zanimanja. Rezultat toga je da ove godine imamo upisano 155 učenika u obrtnička zanimanja, a svi ti učenici imaju stipendiju Krapinsko-zagorske županije i pratimo ih do kraja školovanja. Ove godine Županija dodjeljuje 500 stipendija, od toga ih je 288 za obrtnička zanimanja i bitno je da su stipendija za obrtnička zanimanja veća od stipendija po socijalnim kriteriju te kriteriju uspješnosti” – kazao je župan Kolar te izrazio čuđenje zbog čega resorno ministarstvo traži veći broj upisa u gimnazijska zanimanja. “Kao da ne znaju kakva je situacija na tržištu i koliko su potrebna obrtnička zanimanja,  poručio je župan Kolar te najavio dodjelu sredstava za tradicijske obrte koji su došli u velike probleme zato jer i oni, po novom zakonu, mogu prodavati samo 16 nedjelja u godini.

Na svečanosti su dodijeljena jubilarna priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i priznanja Udruženja obrtnika Krapina, a okupljene su pozdravili i predsjednik županijske obrtničke komore Nenad Kučiš i predsjednik Udruženja Mario Petek. Okupljene su pozdravili i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović te načelnik Đurmanca Damir Belošević.

Udruženje obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj trenutno ima 566 aktivnih obrta.


Fotogalerija