Zagorje
Bajka na dlanu

Sigurno mjesto za žene: “Ako trebate pozitivan primjer, onda je to primjer Krapinsko-zagorske županije”

Datum objave: 7. ožujka 2024.

Župan Željko Kolar i zamjenica župana Jasna Petek sudjelovali su u četvrtak 7. ožujka 2024. na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana žena održanoj u Zaboku na kojoj su podsjetili kako borba za apsolutnu ravnopravnost, kao i borba protiv nasilja nad ženama traju i dalje.

Zagorje je u rujnu prošle godine proglašeno Sigurnim mjestom za žene i kontinuirano se radi na tome da tako doista i bude. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da Županija nije deklarativno donijela ovu odluku. „Ako trebate pozitivan primjer, onda je to primjer Krapinsko-zagorske županije. Prilikom zapošljavanja ne gledamo na spol kandidata za određeni posao, već sposobnost, ambicioznost, spremnost na timski rad, na iskorake, na dodatne edukacije. Žene su nositeljice većine izvršnih funkcija u Županiji, ali i u javnim poduzećima, zato što su marljive, educirane, stručne, zato što žele i zato što mogu“, poručio je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko-zagorska županija sigurno mjesto za žene iz dva razloga. „Zato što smo zaokružili sustav podrške i zato što se nikad nećemo umoriti od stalnog senzibiliziranja i informiranja zajednice, upozoravanja na nasilje koje se događa oko nas i koje ne smije više biti prisutno u našoj zajednici“, naglasila je zamjenica župana Petek.

Mnogi gradovi i općine koji su prihvatili rezoluciju uključili su u svoje proračune i stavku Sigurno mjesto za žene kojom će se financirati daljnje aktivnosti, a aktivirana su i Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Posebno je važno to što su sve zagorske jedinice lokalne samouprave Krapinsko zagorske županije od sada su uključene u financiranje nove Sigurne kuće.

U borbu protiv nasilja nad ženama i rodne diskriminacije uključeni su stanovnici, udruge, sportski klubovi, svi dionici društva. Nogometni klubovi prije utakmica iznosili su transparente na kojima piše ”Zagorje – sigurno mjesto za žene”, čime je i mladima i djeci poslana važna poruka da su sportaši također podržali borbu protiv nasilja nad ženama. U travnju će se o rezoluciji i sprječavanju nasilja nad ženama govoriti i na nastavi u svim srednjim školama Krapinsko-zagorske županije, a ovog tjedna educiraju se ravnatelji škola, domova zdravlja, učitelji i profesori jer jedino sustavnom edukacijom možemo mnogo toga promijeniti.

Na konferenciji za medije govorili su i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i članica Županijske skupštine Sandra Turković.

 


Fotogalerija