Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. ožujka 2024.

Povodom Međunarodnog dana žena župan Željko Kolar u petak 8. ožujka 2024. obišao je zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije te je ravnateljicama i ravnateljima uručio cvijeće za sve djelatnice Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, Ljekarne KZŽ te Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

Župan Kolar tom je prigodom pozvao sve da nastave stvarati atmosferu i graditi društvo u kojem će obrazovanje, kvaliteta, znanje i angažiranost raditi razliku i odlučivati o tome tko će raditi koji posao i obnašati funkcije. “Mi se tako ponašamo već godinama. Da je to stvarno tako, govori činjenica da je, od osmero pročelnika u mojem uredu, sedam pročelnica i kolegice su tu zato što su uspješne, pametne i obrazovne, zato što znaju i hoće, a ne zato što su žene. Isto tako i ravnateljice Poduzetničkog centra, Razvojne agencije, JU za zaštitu prirodnih vrijednosti i Zavoda za prostorno planiranje – sve su žene. Kolegice su ovdje zato što su bile najbolje za taj posao, a odavno nije tema da nisu svi isto plaćeni za isti posao. Mi želimo da bude tako u čitavoj Hrvatskoj, tomu bi svi zajedno trebali težiti. Zahvaljujem ujedno svim ženama, pogotovo majkama jer, budimo objektivni, puno teže je uskladiti obaveze i na poslu i u obitelji ako ste majka, nego ako ste otac. Mala djeca traže majku, ali to ne znači da mi muškarci ne trebamo sudjelovati u odgoju i koristiti zakonsku mogućnost da idemo na porodiljni dopust i da se posvetimo odgoju djece”, rekao je župan Kolar te čestitao Međunarodni dan žena.

Na Međunarodni dan žena održan je i stručni skup u Gradskoj galeriji Zabok. Prvi dio predavanja na stručnom skupu na temu „Kako su naši adolescenti? održale su Lucija Šutić i Hana Gačal, magistre psihologije s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje su predstavile epidemiološke podatke o problemima mentalnog zdravlja i rizičnih ponašanja kod srednjoškolaca u Hrvatskoj te se pritom osvrnule na rodne razlike. Drugi dio predavanja na stručnom skupu na temu „Rodni stereotipi i seksizam, kako nas oblikuju“ organiziran je u suradnji s Domom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, a održala ga je Dunja Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama. Na predavanju je predstavila temu utjecaja rodnih stereotipa u odgoju djevojčica i dječaka na rodne (ne)ravnopravnosti u društvu te posljedično i rodno uvjetovano nasilje od najranije dobi. Sve okupljene na stručnom skupu pozdravio je župan Kolar, a prisutne su bile i zamjenica župana Jasna Petek te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

 


Fotogalerija