Zagorje
Bajka na dlanu

Održan Investicijski forum Krapinsko-zagorske županije: “Možete poslužiti kao uzorni model privlačenja stranih ulaganja”

Datum objave: 27. ožujka 2024.

Investicijski forum Krapinsko-zagorske županije održan je 27. ožujka 2024. godine u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini.

Investicijski forum organizirala je Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj i Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Krapina. Središnji dio Foruma bilo je izlaganje poznatog ekonomskog analitičara Velimira Šonje, koji je s posebnim osvrtom na Krapinsko-zagorsku županiju prezentirao preporuke iz Bijele knjige – Konkurentnost Hrvatske nakon dovršetka procesa europskih integracija: novo poglavlje

Čini mi se da u pogledu privlačenje stranih ulaganja Krapinsko-zagorska županija zaista ide u dobrom pravcu te da može i drugima služiti kao model najbolje prakse. O tome govori i nedavno priznanje Financial Timesa, a budući da postoji bar deset poslovno-administrativnih procesa u kojima se poduzeća susreću s lokalnom razinom vlasti – danas smo razgovarali o setu preporuka za daljnje poboljšanje lokalne administracije. Svakako da treba reći i da stvaranje boljeg investicijskog okruženja sa manje administrativnih prepreka i više poticaja neće koristiti samo privlačenju novih stranih ulaganja, već će koristiti i domaćin investitorima i poduzećima“, istaknuo je ekonomski analitičar i direktor Arhivanalitike Velimir Šonje.

Na području Krapinsko-zagorske županije imamo odlične i domaće i strane investitore, no činjenica je da kompanije stranih vlasnika imaju veću produktivnost, da su tehnološki naprednije, da više ulažu u znanost i nove tehnologije i to se naravno reflektira u ukupnom rezultatu poslovanja“, istaknuo je župan Željko Kolar te naglasio kako se potencijalnim ulagačima dobivanje ključnih informacija pokušava olakšati platformom Invest in Zagorje. „Želim istaknuti i da smo kao administracija daleko iznad razine Republike Hrvatske. U izdavanju građevinskih dozvola se primjerice možemo uspoređivati s administracijama najrazvijenijih europskih zemalja. Upravo je to jedan od ključnih preduvjeta, uz odličnu infrastrukturu, prometnu povezanost i dobri geostrateški položaj, da bi stranci odlučili investirati baš u našu županiju“, naglasio je župan Kolar te zahvalio svim poduzetnicima i obrtnicima koji čitavo vrijeme rade i investiraju na području Krapinsko-zagorske županije. „U budućnosti očekujte nove mjere. Nemamo iluzije da možemo vratiti sve, no želimo potaknuti bar dio ljudi da se vrati ovdje raditi. Danas je istaknut neki cilj od 30 posto u sljedećih sedam godina te vjerujem da svi zajedno to možemo i ostvariti“, poručio je župan Kolar.

Okupljene su pozdravili i predsjednik i glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Burak Baykan i Tomislav Šlat, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek, predsjednik CRO-SLO Poslovno kluba Saša Muminović i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Burak Baykan rekao je kako je Hrvatska uspjela realizirati mnogo važnih ciljanih aktivnosti, počevši od EU, Schengena, Europske zone i sve to ukazuje na pozitivan efekt na rejting koji se odnosi na hrvatsku ekonomiju – naglasio je Baykan i dodao kako žele poduzeti još više koraka u poslovanju, u privlačenju stranih investitora u Hrvatsku. „Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj u svojoj Bijeloj knjizi nastoji dati preporuke za povećanje atraktivnosti investicijske klime i privlačenje novih ulaganja u Hrvatsku. To je posebno važno u današnjoj situaciji izuzetno složene globalne ekonomske situacije, raznih problema na tržištu i nemilosrdne konkurencije između zemalja i regija u privlačenju investicija. Jako smo sretni da smo danas mogli u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja je nedavno dobila i posebno priznanje Financial Timesa, raspravljati na temu uspješne suradnje između ulagača i lokalne zajednice“, istaknuo je glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Tomislav Šlat.

„Drago mi je da smo fokus stavili na važne probleme koje se trebaju riješiti kako bi investicije doista ponovno bile moto razvoja u Republici Hrvatskoj. Krapinsko-zagorska županija svakako ne odražava sliku cijele Republike Hrvatske. Ovo je županija u kojoj su prisutne strane investicije, županija koja je u među izvoznim šampionima, no svakako da su i pred ovom županijom izazovi koje ne treba zanemariti u kojima će u posebnom fokusu biti dodana  vrijednost i produktivnost“, poručio je predsjednik SLO-CRO Poslovnog kluba Saša Muminović.

Vrijednost ovakvih skupova je zajedničko djelovanje i zajednički nastup predstavnika političkih vlasti, poduzetnika i naravno investitora. Da bi postigli razine razvijenosti susjednih zemalja, a sve su nam one konkurenti u privlačenju investicija, moramo postizati i iste rezultate – istu razinu konkurentnosti, produktivnosti i plaća. U tome će nam sigurno pomoći i Bijela knjiga, koja nam se u nekim segmentima možda i čini previše kritičnom, no to će nas sigurni učiniti boljima“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek.

„Ovaj investicijski forum dio je inicijative Invest in Zagorje, koju Krapinsko-zagorska županija uspješno provodi od kraja prošle godine s ciljem jačeg pozicioniranja na karti privlačenja investicija. Posebno me veseli što smo danas okupili više od 50 sudionika, prvenstveno naših zagorskih poduzetnika i glavnih dionika s kojima Županija kreira gospodarsku politiku. To su prvenstveno naši poslovni klubovi te gospodarska i obrtnička komora“, naglasila je direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša te ujedno za svibanj najavila održavanje velike konferencije Invest in Zagorje.


Fotogalerija