Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. svibnja 2024.

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije je u srijedu, 22. svibnja  2024. godine održala svoju 17. sjednicu. U dvorani za sastanke Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Krapini okupilo se 27 članova Skupštine na čelu sa predsjednikom Zlatkom Šoršom. Raspravljalo se prema 15 točaka dnevnog reda, a među prvima je bilo usvajanje Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu. “Imali smo rekordno izvršenje proračuna u iznosu od 95 milijuna eura, što je u odnosu na 2022. godinu za čak 300 posto više u prihodima te 350 posto u rashodima. Oko 50 milijuna eura vezano je za Fond solidarnosti, odnosno obnovu nakon potresa gdje je jedan dio sredstva bio namijenjen općinama i gradovima, dio samoj županiji te dio Županijskoj upravi za ceste. Bilo je tu i puno drugih projekata, poput gradnje Sigurne kuće, Područne škole Laz Bistrički, Područne škole Putkovec, zatim projekt Cro Si Safe. To su sve europska sredstva koje smo uspješno povukli i dignuli izvršenje proračuna”, poručio je župan Željko Kolar.

Članice i članovi Županijske skupštine su na 17. sjednici Skupštine prihvatili i izvješća o radu i financijskom poslovanju županijskih zdravstvenih ustanova, Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za hitnu medicine Krapinsko-zagorske županije, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Ljekarne Krapinsko-zagorske županije te Opće bolnice Zabok I bolnice hrvatskih veterana.

Na sjednici je donijeta i Odluka o raspodjeli rezultata poslovanja za 2023. godinu, Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu te Odluku o davanju suglasnosti na Godišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu

Županijska skupština prihvatila je i Izvješće o provedbi Plana razvoja Krapinsko-zagorske županije 2021.-2027. za 2023. godinu; Izvješće o radu i Financijsko izvješće Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske za 2023. godinu; Izvještaj o ostvarenju godišnjeg programa rada i Izvještaj o financijskom poslovanju Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu; Izvješće o radu za 2023. godinu Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije; Izvještaj o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja kojima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno za 2023. i Izvještaj o financijskom poslovanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno za 2023. godinu te Izvještaj o utrošku proračunske zalihe za razdoblje siječanj – ožujak 2024..

Članice i članovi Skupštine donijeli su i zaključak o prihvaćanju informacije o financijskim potporama organizacijama civilnog društva na području Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini te dužnosti mrtvozornika na području Grada Zlatara razriješili Vilmicu Cimić te imenovali Mateju Posarić i Nikolinu Borovčak.

U skladu sa člankom 107. Poslovnika Županijske skupštine, prije rada po dnevnom redu sjednice, održan je i aktualni sat.  Viktor Šimunić postavio je pitanje o broju škola prijavljenih na natječaj za rekonstrukciju, Romeo Vincelj o potpori događajima namijenjenim rekreativnim sportašima, Davor Kljak o problemu poljoprivrednika u ostvarivanju prava na poticaje, Vladimir Pleško o Krapinsko-zagorskom aerodromu te Zoran Gregurović o statusa projekta Stubaki i legalizaciji podzemne garaže ispod prostora sportske dvorane Srednje škole Krapina. Na sva pitanja je osobno odgovorio župan Željko Kolar, koji je ovim prilikom najavio i otvaranje spomenute podzemne garaže u Krapini. „Garaža je napravljena kad i sportska dvorana, no nije bila uključena u projektnu dokumentaciju pa nije mogla dobiti ni uporabnu dozvolu. Kad sam saznao za taj prostor išao sam ga osobno pogledati i krenuli smo u projekt izrade dokumentacije, a treba riješiti I jedan dio za podzemne vode. Čitav proces oduljuje rješavanje izlaza iz garaže, jer da bi mogli dobiti taj stupanj uspona i taj luk koji nam je potreban da izađemo na glavnu prometnicu, moramo otkupiti dio privatnog zemljišta”, rekao je župan Kolar te zaključio da će kroz nekoliko mjeseci i Krapina dobiti svoju podzemnu garažu sa 60-ak mjesta.


Datum zadnje izmjene: 1. srpnja 2024.