Zagorje
Bajka na dlanu

Prezentirani rezultati projekta Škola i zajednica – sudjelovalo 122 učenika iz svih 9 zagorskih srednjih škola

Datum objave: 14. lipnja 2024.

U Krapini je u petak, 14. lipnja 2024. godine, održano završno događanje u sklopu provođenja fakultativnog predmeta Škola i zajednica, u sklopu kojeg se u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije provodi nastava građanskog odgoja i obrazovanja.

Nastava u sklopu predmeta Škola i zajednica odvijala se u svih 9 srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije te je u njoj sudjelovalo 122 učenika organiziranih u 9 skupina. Njihova izlaganja o rezultatima cjelogodišnjeg rada je u amfiteatru Srednje škole Krapina pratila je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je na samom početku istaknula da se ovaj program provodi samo u Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Gradu Zagrebu. “Fakultativnim programom promovira se projektna i istraživačka nastava te se nastoji odgovoriti na potrebe mladih tako da metode mijenja sukladno novim tehnologijama. Nama u Krapinsko – zagorskoj županiji izuzetno je važno mladima i djeci poručiti kako nam je stalo do njihovog mišljenja i da ih nastojimo uključiti u donošenje odluka koje su vezane za njih“, rekla je zamjenica župana Petek i naglasila kako učenici svojim projektima mijenjaju svoje zajednice na bolje.

Škola i zajednica inovativni je program koji su zajednički razvili Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, te Prva riječka hrvatska gimnazija. Utemeljen je na pristupima aktivnog poučavanja i učenja; a to su prije svega učenje zalaganjem u zajednici, projektno te istraživačko poučavanje i učenje. „Sam predmet Škola i zajednica – ŠiZ je nešto potpuno novo u hrvatskim školama, predmet koji nema sadržaj i u kojem učenici sami kažu čime se žele baviti, a nakon što to iskažu, imaju prilike to istražiti, steći iskustva i na kraju djelovati u vlastitoj zajednici. Ovo je nada za Hrvatsku jer mladi rade za zajednicu“, naglasio je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić, koji je i moderirao učenička izlaganja.

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, načelnik Općine Huma na Sutli Zvonko Jutriša i ravnatelj Srednje škole Krapina i voditelj aktiva ravnatelja srednjih škola Krapinsko-zagorske županije Ivica Rozijan. Učenička izlaganja pratili su i članica Županijske skupštine Maja Vukina Bogović te Danijela Krznar iz Grada Zaboka, kao i pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec, ravnateljice i ravnatelji zagorskih srednjih škola, te više djelatnika Instituta za društvena istraživanja u Zaboku.

 

Teme učeničkih izlaganja:

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok – Kulturne navike mladih. Mentorice Sanja Zagorec i Valentina Petric Klaužer.

Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok – Financijska pismenost mladih. Mentorica Mirjana Biljan.

Srednja škola Konjščina – Mentalno zdravlje mladih. Mentorica Hunjak.

Srednja škola Oroslavje – Generacija Z i Boomeri. Mentorice Renata Čandrlić i Ana Knežević-Hesky.

Srednja škola Zlatar – Važnost strukovnog obrazovanja. Mentorica Ana Hudi.

Srednja škola Zabok – Prevencija nasilja. Mentorica Mirjana Spajić.

Srednja škola Krapina – Jezik spaja generacije. Mentorica Jasminka Pernjek.

Srednja škola Pregrada – Internet – (ne)prijatelj. Mentorica Jelena Banko.

Srednja škola Bedekovčina – Sigurnost u prometu. Mentorice Danijela Švigir i Janja Roginić.


Fotogalerija