Zagorje
Bajka na dlanu

22. travnja – Dan planeta Zemlje

Datum objave: 22. travnja 2022.

Dan planete Zemlje (Earth Day) obilježava se u više od 150 zemalja širom svijeta. Cilj je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a naziv Earth day prvi put je upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila je međunarodnim Danom planeta Zemlje. 

Krapinsko-zagorsku županiju promoviramo pod sloganom Zagorje, bajka na dlanu, što ne bi bilo moguće bez zaštite prirode. Priroda je temelj zdravlja i budućnosti čitavog društva te nam bez njezinog očuvanja ništa neće značiti svi naši gospodarski, infrastrukturni i društveni projekti. Upravo zbog toga i provodimo razne programe i aktivnosti kojima najmlađe educiramo o potrebi zaštite prirode, a s druge strane naše prirodne ljepote kontinuirano uključujemo u održivu turističku ponudu čime skrećemo pozornost na njihovu važnost i omogućujemo im lakše održavanje”, rekao je župan Željko Kolar.

Krapinsko-zagorska županija je bogata prirodnim ljepotama, među kojima i posebno vrijednim područjima s očuvanom biološkom i krajobraznom raznolikošću. O zaštiti, održavanju i promicanju zaštićenih prirodnih područja brine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Više o njenom djelovanju možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici https://www.zagorje-priroda.hr/