Zagorje
Bajka na dlanu

Županijski stožer o trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Datum objave: 5. ožujka 2022.

Župan Željko Kolar je kao najavu za sljedeći tjedan istaknuo zatvaranje dislociranog COVID odjela u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te vraćanje normalnog ritma izvedbe operacija u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.  „Zdravstveni sustav je rasterećen. Pada broj hospitaliziranih, a i dalje imamo pad zaraženih, što se odnosi i na broj učenika, učitelja, zdravstvenih djelatnika i djelatnika u ustanovama socijalne skrbi“ – istaknuo je župan Kolar.

Zamjenica načelnika Županijskog stožera civilne zaštite Marija Bedeniković istaknula je kako i dalje snažno pada broj novozaraženih osoba. „Prosjek u proteklih 7 dana na 100.000 stanovnika iznosi 314, prošli petak bio je 513, a tjedan dana prije 869. Ako govorimo o apsolutnim brojkama u sedam dana imali smo 391 novooboljelog, a u istom intervalu tjedan dana prije 639 što znači da imamo pad od oko 39 posto“ – rekla je zamjenica načelnika Stožera dodavši kako je zabilježen i pad broja hospitaliziranih od oko 38 posto.

Situacija je sigurno bolja nego kad smo imali 40 do 60 ljudi u bolnici. Danas imamo 26 COVID pozitivnih pacijenata što nam omogućava bolju situaciju na odjelu pa su tako sada svi pacijenti premješteni na odjel pulmologije gdje je i jedinica intenzivnog liječenja. Od ponedjeljka će kirurgija raditi u svom punom kapacitetu. Centralna intenzivna, gdje su bili COVID pacijenti je tijekom ovog tjedna raščišćena i počinje se puniti s pacijentima koji trebaju operacije“ kazao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić kazala je kako bi u ponedjeljak biti otpušteno posljednjih 6 pacijenata s tamošnjeg COVID odjela. „Nakon toga slijede čišćenje i dezinficiranje i od 14. ožujka krećemo s ortopedskom rehabilitacijom u punom obimu. Imali smo malo smanjene prijeme i na ostale stacionarne odjele, a od 14. ožujka se i na ostalim odjelima vraćamo na rad u punom kapacitetu“ – rekla je ravnateljica Žnidarić izvijestivši kako je kroz COVID odjel od 11. studenog prošao ukupno 191 pacijent, a nažalost preminulo je ukupno 15 osoba.

Zamjenica župana Jasna Petek osvrnula se na trenutnu epidemiološku situaciju u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. „U 21 školi imamo 41 pozitivnog učenika, u odnosu na dan prije praznika kad ih je bilo 265 pozitivnih, a 20 učenika je u samoizolaciji. Imamo šest COVID pozitivnih djelatnika u naših pet škola, prije praznika bilo ih je 22, a u samoizolaciji je samo jedan djelatnik“ – rekla je zamjenica Petek dodavši kako nijedan cijeli razred nije u samoizolaciji, kao ni na online nastavi što znači da su se rad i nastava u školama normalizirali. „U ovom je tjednu zabilježen i pad broja pozitivnih djelatnika u zdravstvenim ustanovama kojih je trenutno 16, dok ih je dvoje u samoizolaciji što je u odnosu na ukupan broj djelatnika manje od jedan posto. Nešto je malo drugačija situacija u ustanovama socijalne skrbi i još uvijek imamo 37 pozitivnih korisnika u naših pet domova, što predstavlja 2 posto od ukupnog broja korisnika. Pozitivnih djelatnika je 14 i to također predstavlja 2 posto od ukupnog broja zaposlenih“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan istaknuo je kako uz dobre vijesti pada broja novooboljelih novooboljelih dolaze i loše vijesti pada interesa za cijepljenjem. „U našoj županiji do 3. ožujka ukupno je utrošeno 67.810 prvih doza, 62.387 drugih i 25.996 trećih, što je ukupno 156.193 doze. U odnosu na odraslo stanovništvo, prvom dozom je procijepljeno 64,4 posto, drugom 59,3 posto, a cijepljenje je završilo za 62, posto odraslog stanovništva“ – rekao je ravnatelj Jadan dodavši kako je u prošlom tjednu cijepljeno 168 osoba.