Grešna gorica opet najbolja na Bučnica festu
Zlatnu buču, priznanje za najbolju bučnicu, je vlasniku Grešne gorice Damiru Podboju predala zamjenica župana Jasna Petek koja je tom prilikom istaknula „Bez gastronomije i gastro ponude koja nudi tradicijske specijalitete nije moguć potpun doživljaj naše zagorske Bajke na dlanu. Mi se stoga trudimo da svaku našu manifestaciju začinimo gastro i eno ponudom, a naravno imamo i specijalizirane manifestacije kojima promoviramo određene tradicijske specijalitete – bučnicu na Bučnica festu, štrukle na Štruklijadi te razne druge slastice na Babičinim kolačima,“ poručila je zamjenica župana za društvene djelatnosti i dodala da žiri Bučnica festa ni ove godine nije imao nimalo lagan posao. Sve sudionike natjecanja i brojne posjetitelje pozdravili su i načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Ksenija Tomić i predsjednik Turističke zajednice Po plavem Trnaci Zvonko Škreblin
Na Bučnica festu 2016. natjecali su se Grešna gorica, Villa Zelenjak – Ventek iz Risvice pokraj Kumrovca, Seoski turizam Šumak iz Miljana kraj Zagorskih Sela, Hostel Kumrovec, Vinotočje Hajduk te domaćini Seoski turizam Masnec iz Luke Poljanske. Natjecanje je održano u organizaciji Turističke zajednice za područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela – Po plavem trnaci, u suradnji s općinom Zagorska Sela i Turizmom Masnec, pokrovitelj manifestacije bila je Krapinsko – zagorska županija, a medijski pokrovitelj Zagorje International. Na manifestaciji su sa svojim tradicionalnim proizvodima sudjelovali i proizvođači domaćih tradicijskih jela – mliječnih proizvoda, sireva, meda, bučinog ulja, bučinih koštica, oraha, suhomesnatih proizvoda te suvenira, a prezentirani su i neki od tradicionalnih zagorskih zanata te igraonice za djecu. Program su obogatili Tamburaška i pjevačka sekcija KUD-a Horvatska, Desinićke mažoretkinje, grupa Za kaj te domaće Kuburaško društvo Sv. Martin.
Članovi žirija bili su vlasnik restorana Rody i zamjenik predsjednika Ceha ugostitelja Krapinsko – zagorske županije Zdravko Klanjčić, savjetnica u Zagorskoj razvojnoj agenciji za promicanje regionalnog razvoja Draženka Grah i voditeljica Dvorca Miljana Andreja Arlavi. Oni su posebno istakli kako su ove godine imali izuzetno težak zadatak, i o pobjedniku su odlučivale tek nijanse u izgledu, boji, pečenju, količini masnoća, a posebice u odnosu količine buče i sira u smjesi.