Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. lipnja 2016.

Susret, na kojem se okupilo 40 sudionika, organiziralo je Hrvatskozagorsko književno društvo zajedno sa Gradskom knjižnicom Krapina. Središnje događanje na susretu bio je Znanstveni skup povodom 70. godišnjice rođenja članova HZKD-a: „Opus Ivana Cesarca, Verice Jačmenice-Jazbec i Željka Bajze“ Predavači na skupu bili su  Marija Lamot, prof., Narcisa Brezinščak, prof., Zdravko Štefanić, dipl. knjiž (mr.sc. Ivan Cesarec), dr. sc. Božica Pažur (Verica Jačmenica – Jazbec , dr. med.),  dr.sc.Ivo Kalinski (prof. dr. sc. Željko Bajza).

 

Sudionike susreta pozdravio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da bez pisane riječi i pisanog traga nema identiteta naroda i regije, zbog čega Županija sa posebnom pažnjom prati aktivnosti hrvatskozagorskog književnog društva, istaknuvši pritom da Krapinsko-zagorska županija trenutno radi na izradi enciklopedije Hrvatskog zagorja. „Enciklopediju radimo u suradnji sa Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža, a inicijativa o njenoj izradi krenula je od Božidara Brezinščaka Bagole, predsjednika Hrvatskozagorskog književnog društva, čiji članovi također sudjeluju u  njenoj izradi. Drago mi je da mogu reći da će enciklopedija ugledati svjetlo dana  iduće godine i vjerujem da ćemo sa njome ostaviti dubok pečat“, rekao je župan Kolar.

Predsjednik Hrvatskozagorskog književnog društva Božidar Brezinščak Bagola istaknuo je da je  cilj društva promicanje hrvatskog književnog stvaralaštva i hrvatskog jezika u sva tri njegova izričaja, pritom posebnu pažnju vodeći o mlađim umjetnicima kojima je potrebna pomoć pri objavljivanju prve zbirke. Bagola je također istaknuo da mu je drago što Hrvatskozagorsko književno društvo ima dobru suradnju sa književnim društvima u Hrvatskoj, ali i susjednoj Sloveniji,  u Rogaškoj Slatini i Mariboru.


Fotogalerija