Zagorje
Bajka na dlanu

“Zagorje – bajka na dlanu” među vodećim destinacijama kontinentalnog turizma

Datum objave: 11. siječnja 2016.

Krapinsko-zagorska županija već niz godina bilježi rast broja dolazaka i noćenja turista. U 2015. godini je tako zabilježen dolazak 93.828 turista koji su ostvarili 202.594 noćenja što predstavlja rast u dolascima od 13% te u noćenjima od 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Statistički podaci nam govore da je povećan broj dolazaka i noćenja kako domaćih, tako i stranih turista. Kod domaćih je zabilježeno 13% više dolazaka (54.842) i 6% više noćenja, a kod stranih 15% više dolazaka (38.986) i 10% noćenja (81.394).

Župan Željko Kolar je istaknuo da ga osobito veseli porast dolazaka domaćih gostiju. Na prvom su mjestu gosti iz grada Zagreba. Drugo mjesto po broju dolazaka zauzeli su gosti iz Primorsko-goranske županije, treći su iz Splitsko-dalmatinske županije i četvrti sa područja Istarske županije – što zapravo pokazuje da u Krapinsko-zagorsku županiju u najvećoj mjeri dolaze gosti iz turistički najrazvijenijih županija, rekao je župan Kolar. Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić pojasnila je da su već dugi niz godina među gostima iz inozemstva na prvom mjestu oni iz Slovenije kojih je ove godine u našu županiju došlo više od 9.000 i koji su ostvarili rast broja noćenja od 18%. Drugi po broju dolazaka su gosti iz Njemačke, s brojem noćenja većim od 13.000, treći su gosti iz Poljske, četvrti iz Bosne i Hercegovine i peti iz Austrije. Važno je napomenuti da ovaj rast nije prepušten slučajnosti već predstavlja uspješnu suradnju s hotelima i gospodarskim subjektima temeljem koje su detektirana ciljana tržišta na kojima smo se predstavljali i promovirali.

U zagorska je kupališta u prošloj godini došlo 533.007 kupača, što je za 31,5% više nego prošle godine. Muzeje Hrvatskog zagorja je posjetilo 166.737 gostiju što je na nivou prošlogodišnje posjećenosti. Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke je posjetilo 812.000 hodočasnika, odnosno 3,8% manje nego prošle godine.

Krapinsko-zagorska županija se po broju dolazaka turista nalazi na visokom drugom mjestu, među 12. županija kontinentalne Hrvatske (izuzevši Grad Zagreb), odmah iza Karlovačke županije u kojoj se nalaze smještajni kapaciteti vezani uz Nacionalni park Plitvička jezera.

Župan Željko Kolar je zbog postignutih rezultata ovom prilikom čestitao svim djelatnicima Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županija, ali i svim hoteljerima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, restoranima, muzejima te svima drugima koji sudjeluju u turističkoj prezentaciji Zagorja i zaključio „već sad možemo reći da smo uspjeli u promociji Krapinsko-zagorske županije kao destinacije Zagorje-bajka na dlanu“.

Govoreći o narednom razdoblju župan Kolar je podsjetio da će Master plan turizma KZŽ postaviti izrazito visoke ciljeve. „Kako bi se ovo postiglo nastavit će se naši postojeći projekti poput manifestacija 100%zagorsko u Rijeci, Zagrebu i Mariboru, Babičini kolači, Seljačka buna i Štruklijada, a dodatno će se raditi i na razvitku sadržaja koji trenutno nedostaju poput golf terena, zabavnog parka i jačeg razvijanja autokampova i cestovne infrastrukture“ rekao je župan i iznio namjeru jače suradnje sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom u sklopu čega bi moglo doći i do otvaranja ureda TZ KZŽ u Zagrebu.


Fotogalerija