Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. listopada 2015.

Na Simpoziju su sudjelovale i predstavnice Krapinsko-zagorske županije i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Posebno zanimljivim ističemo okrugli stol na temu Doprinos nacionalne, regionalne i lokalne politike razvoju sustava rane intervencije u djetinjstvu na kojem je sudjelovala zamjenica župana Jasna Petek i Sunčica Martinec, dječja fizijatrica u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Osim predstavnika izvršne vlasti Krapinsko-zagorske, Međimurske i Koprivničko križevačke županije, Okruglom stolu prisustvovale su ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pomoćnica ministra Tanja Dijaković i savjetnica Marijana Gojčeta, te predstavnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Zaključno, istaknuta je važnost razvijanja institucijskih, ali i izvaninstitucijskih programa s naglaskom na dostupnost programa rane intervencije i to na način da takvi programi budu dostupni obitelji u lokalnoj zajednici i njihovom domu. Također, zaključeno je da postoji potreba standardiziranja postojećih i budućih programa ranih intervencija kako bi se ujednačila praksa pružanju usluga na regionalnoj i nacionalnoj razini. U tu svrhu poželjno je donošenje i protokola o postupanju.

 U sklopu simpozija održana je i Tematska sekcija Što lokalna zajednica može i treba činiti za ranu intervenciju? u sklopu kojeg su predstavljeni primjeri dobre prakse u ranoj intervenciji na razini lokalne zajednice.

Slično kao i na Okruglom stolu, zaključci Tematske sjednice bili su da su postojeći programi rane intervencije nedostatni i da se prilikom njihovog kreiranja treba voditi računa o njihovoj dostupnosti korisnicima. Posao stručnjaka u lokalnoj zajednici je, između ostalog, aktivno sudjelovati i utjecati na politike lokalne zajednice u kojoj djeluju.

Općenito, možemo ocijeniti da je postojeći sustav rane intervencije na području Krapinsko-zagorske županije postavljen na čvrstim temeljima i da se većina djece detektira i zbrinjava poprilično rano, uglavnom oslanjajući se na stručne timove koji djeluju pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. U daljnjem razvoju potrebno se usmjeriti na stvaranje uvjeta da većina djece mogu dijagnostičke pretrage obaviti u ustanovama na području KZŽ te razvijanje mobilnih timova koji bi podršku djeci i roditeljima pružali u njihovom domu.