Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. rujna 2015.

U sklopu projekta su svima prisutnima svoja iskustva iznijeli uspješni poduzetnici iz Pregrade i okolice, predstavnik HBOR-a i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Poslije panel rasprave uslijedio je razgovor Siniše Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture s Mislavom Šimatovićem, glavnim urednikom Poslovnog dnevnika. Ministar Hajdaš Dončić je naglasio da su ulaganja u infrastrukturu temelj gospodarskog razvoja i potvrdio da je za vrijeme njegova mandata u cestogradnju uloženo otprilike 1,7 milijardi kuna. “Ulaganja u promet definitivno dovode do pozitivnih promjena, ali i rasta regionalnog BDP-a” rekao je  ministar i dodao da ulaganja u ceste imaju i socijalnu i ekonomsku dimenziju jer se zbog omogućivanja lakših dnevnih migracija povećava zapošljavanje i naseljavanje na nekom području. “Koliko su ulaganja u promet važna za ukupno gospodarstvo pokazuje činjenica da Hrvatske autoceste sudjeluju s 0,57 posto u rastu BDP-a” istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da su svi ekonomski pokazatelji u Krapinsko-zagorskoj županiji dobri. “U 2014. godini imali smo najveći rast zaposlenosti u Hrvatskoj, imamo pokrivenost uvoza izvozom 152,5%, a naši poduzetnici i obrtnici na inozemnom tržištu ostvaruju 32,9% prihoda – sve daleko iznad hrvatskog prosjeka. Župan je naglasio da su ovakvi rezultati prije svega zasluga obrtnika i poduzetnika koji kvalitetno investiraju i zapošljavaju ljude te dodao da je to zasluga i Vlade RH, pogotovo Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva gospodarstva, koji su za investicije dali velika nepovratna sredstva, a njima smo se u skladu s našim mogućnostima pridružili i mi u Županiji” rekao je župan te potom prisutne poduzetnike još jednom podsjetio na važnost ovakvih edukacija za daljnji napredak, a osobito povlačenje europskog novca. Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar istaknula je važnost kvalitetnog informiranja poduzetnika kako bi se na vrijeme pripremili za buduće natječaje te zagorskim poduzetnicima požejela puno uspjeha u daljnjem radu “budite i dalje lokomotiva hrvatskog gospodarstva.

Poslovni uzlet je projekt Poslovnog dnevnika pokrenut 2014. godine s ciljem predstavljanja uspješnih malih i srednjih hrvatskih poduzeća te upoznavanja javnosti s uspješnim poduzetničkim pričama na regionalnom i nacionalnom nivou. U prostorijama pregradske Gradske vijećnice su poduzetnici, obrtnici, vlasnici OPG-a i svu drugi zainteresirani u ponedjeljak dobili priliku sudjelovati na edukacijama i predavanjima o europskim fondovima za ruralni razvoj, povoljnim kreditima HBOR-a, pisanju kreditinih zahtjeva, projektima energetske učinkovitosti i mogućim uštedama na troškovima struje – sve u cilju poboljšanja poduzetničkih kompetencija usmjereog na razvitku inovativnog pristupa i promišljanja. 

Na Poslovnom su uzletu sudjelovali i  zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac, zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić i zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša.


Fotogalerija