Zagorje
Bajka na dlanu

Održana početna konferencija projekta Ride&Bike

Datum objave: 9. lipnja 2015.

Voditeljica projekta Tanja Ivek istaknula je da je cilj konferencije bio predstaviti projektne aktivnosti čiji je cilj doprinijeti daljnjem razvoju biciklističkih i konjičkih staza kao jednim od ključnih selektivnih oblika razvoja prekogranične destinacije.  Projekt, ukupne vrijednosti 396.440,26 EUR, odobren je u sklopu Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007-2013 te se djelomično financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Osnovni cilj projekta RIDE&BIKE je razvoj selektivnih oblika turizma na prekograničnom području turističke destinacije i to kroz uspostavljanje mreže i digitalizaciju biciklističkih i konjičkih ruta. Aktivnosti projekta usmjerene su na povećanje konkurentnosti i prepoznatljivosti Krapinsko-zagorske i dijela Zagrebačke županije te Savinjske regije i Spodnjoposavske regije kao jedinstvene prekogranične destinacije s bogatom ponudom turističkih sadržaja temeljenih na doživljajima prirode i gastronomije te kulturne baštine i aktivnom odmoru. U konačnici, projektom se želi obogatiti postojeća turistička ponuda, doprinijeti trajnom i održivom razvoju prekograničnog područja te povećati broj registriranih ponuđača biciklističke i konjičke turističke ponude na prekograničnom području.

Konferenciji je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da svi koji prate aktivnosti Krapinsko-zagorske županije mogli su primijetiti  da velik broj projekata realizira u partnerstvu sa partnerima iz Slovenije ili pak Gradom Zagrebom te susjednim županijama. „To je put koji nas vodi prema odličnim i dobrim rezultatima u povlačenju sredstava iz EU fondova, jer mi smo sami za sebe kao regija jednostavno premali. To već godinama radimo, prije svega zahvaljujući prijateljima iz Slovenije, koji su prije nas ušli u Europsku uniju i od kojih smo naučili dosta korisnih stvari. Projekt Ride&Bike samo je nastavak odlične dugogodišnje suradnje koja će donijeti dobro u turizmu na područje Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i susjedne Slovenije“, rekao je župan Kolar te dodao da je prethodno projektu Ride&Bike realizirala projekt Mreže biciklističkih turističkih ruta Krapinsko-zagorske županije. „Završili smo projekt izrade cjelovito osmišljene mreže biciklističkih, rekreativno turističkih ruta na čitavom prostoru županije, u sklopu kojeg je trasirana 21 ruta ukupne dužine 688 kilometara. Umrežena je cijela županija, koja je podijeljena na četiri područja, a za svako od njih je izrađena i biciklistička karta za lakše snalaženje biciklista. Također, osmislili smo i novi  web portal bike ruta www.zagorjebike.com.hr na kojem rekreativni biciklisti mogu pronaći sve relevantne informacije, skinuti GPS tragove ruta“, zaključio je župan Kolar.

Opunomoćeni ministar/savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH Jakob Štunf istaknuo je da projekt Ride&Bike sjajan, ne samo zbog toga što će njegovom realizacijom biti obogaćena turistička ponuda s obje strane rijeke Sutle, već i zato što on produbljuje suradnju između hrvatske i slovenske strane, koja je veće godinama na zavidnoj razini. Konferenciji je prisustvovala i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, načelnik općine Brdovec Alen Prelec, načelnik Občine Sevnica Srečko Ocvirk, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i zamjenica direktorice ZARE Helena Matuša.


Fotogalerija