Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. svibnja 2015.

Cjelokupan program odvijao se u dvorcu u kojem se nalazi Odgojni dom. Tijekom proslave prezentirana je povijest doma i dat uvid u promjene kroz koje je Dom prošao tijekom vremena, kroz tzv. zlatno doba, vrijeme nakon velikog požara u Odgojnom domu, te novije vrijeme transformacije i deinstitucionalizacije. Od početka djelovanja kroz ustanovu je boravilo ukupno 2680 korisnica. Uz bogat glazbeni program, organizirana je i modna revija na kojoj su korisnice doma nosile odjeću koju su dizajnirali učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Obljetnici su prisustvovali predstavnici zdravstvenih ustanova, srodnih domova, centara za socijalnu skrb iz cijele Hrvatske, te zamjenica župana Jasna Petek i načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban.


Zamjenica župana Jasna Petek, uz riječi pohvale i čestitke zaposlenima i korisnicama, u pozdravnom govoru istakla je svoje zadovoljstvo radom Odgojnog doma i naglasila uspješnu međusobnu suradnju te iskazala punu podršku Krapinsko-zagorske županije i u narednom razdoblju u smjeru transformacije i deinstitucionalizacije Doma.


Povodom 26.svibnja, koji obilježavamo kao Međunarodni dan nestale djece, jedna od odgajateljica iz OD Bedekovčina prisutnima je približila problem nestale djece te ih kroz prezentaciju podsjetila na učestalost nestanka djece te načine na koje možemo prevenirati nestanak djece. Naglasila je kako je na području cijele Hrvatske u 2014. godini policiji prijavljeno više od 2280 nestanaka, od čega se 1350 prijava odnosi na maloljetne osobe. Kako bismo spriječili nestanak djece potrepno je dijete upozoriti na rizična ponašanja i nepovoljne faktore u okolini s kojima se dijete može susresti te poduzeti određene mjere opreza kao npr. uvijek znati kuda dijete ide, koliko ga dugo neće biti, s kim se dijete druži i slično. Prema policijskim izvješćima , maloljetne osobe čiji se nestanak prijavi se najčešće u kratkom vremenu same vrate ili ih policija pronađe.

 


Fotogalerija