Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. svibnja 2015.

Savjet za socijalnu skrb, kojem predsjeda zamjenica župana Jasna Petek, dao je na sjednici pozitivno mišljenje na Izvješće o provedbi Akcijskog plana socijalnih usluga za 2014. godinu te usvojili Nacrt Prijedloga Socijalnog plana Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2014.-2020. godine i Akcijskog planu socijalnih usluga za 2015. i 2016. godinu, te će isti biti upućeni Županijskoj skupštini na donošenje.

Savjet za socijalnu skrb, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, osnovan je s ciljem planiranja i razvoja mreže socijalnih usluga i ostvarivanja prava, obveza, mjera i ciljeva socijalne skrbi na svom području. Savjet ima predsjednika i 14 članova, a čine ga predstavnici županije i jedinica lokalne samouprave, centra za socijalnu skrb, domova socijalne skrbi, ustanova za obrazovanje i zapošljavanje, zdravstvenih ustanova i udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom i drugih ključnih dionika u socijalnoj politici na području županije. Između ostalog, zadaća je Savjeta za socijalnu skrb donošenje socijalnog plana za područje Županije pa tako i Socijalnog plana 2014 – 2020. godine i pripadajućih Akcijskih planova.

Socijalni plan obuhvaća prikaz socio-demografskih i gospodarskih obilježja županije, prikaz sustava socijalne zaštite s opisom institucionalnih kapaciteta kao i izvaninstitucionalnih pružatelja socijalnih usluga prema korisničkim skupinama. Na temelju analize kapaciteta i dostupnosti mreže socijalnih usluga te procjene specifičnih potreba skupina u većem riziku od socijalne isključenosti, određeni su prioriteti te strateški i operativni ciljevi razvoja institucionalnih i izvaninstitucionalnih socijalnih usluga.