Održan 9. Sajam zdravlja Krapinsko – zagorske županije
Ovogodišnji Sajam s temom „Zajedno do zdravlja – sigurnost hrane“ održao se na Trgu slobode, gdje su patronažne sestre na svojim štandovima davale informacije i savjete o promicanju dojenja, kako živjeti zdravo od malena, a prikazale su i piramidu zdrave hrane i prevenciju kardiovaskularnih bolesti te su pokazale koliko je duhovna izgradnja važna za tjelesno zdravlje. Njihovi pak su gosti prikazali pružanje prve pomoći te su educirali građane o sigurnosti hrane i prevenciji debljine te o ranom otkrivanju karcinoma.
Sve prisutne pozdravila je i zamjenica Jasna Petek, koja je pritom istaknula koliko je važan posao ljudi koji svaki dan svojim radom promiču zdravlje, preventivne aktivnosti i sve ono što potiče podizanje kvalitete života.
Svi zainteresirani građani mogli su i besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer, a prigodnim programom su se uključila i djeca iz zlatarskog dječjeg vrtića „Uzdanica“ te učenici osnovne i srednje škole u Zlataru.
U sklopu Sajma zdravlja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Zlataru održana je i tematska sjednice Savjeta za zdravlje i Stručnog tima za provođenje plana za zdravlje KZŽ. Tema sjednice bila je „Hrana i prehrana – utjecaj na zdravlje“. Izlaganja su održali Nedjeljko Ciglenečki, dr.med,spec. internist iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Mirjana Hudi-Vlahek, dipl.inž.agronomije iz Poljoprivrednog učilišta SŠ Bedekovčine i Damir Sinković dipl.sanitarni inženjer iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.
Doktor Nedjeljko Ciglenečki govorio je o prevenciji kardiovaskularnih bolesti te naglasio kako je Krapinsko-zagorska županija među prvih šest županija po stopi moratliteta od bolesti srca i krvnih žila u Republici Hrvatskoj. Doktor Ciglenečki govorio je i o ciljevima prevenciije te o faktorima rizika i genetskim faktorima oboljenja od kardiovaskularnih bolesti te naglasio kako suprestanak pušenja, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost najbitnije za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Mirjana Hudi-Vlahek tijekom svoje prezentacije govorila je o uzgoju hrane, sezonskom voću te o štetnosti korištenja pesticida prilikom uzgoja. Sanitarni inžinjer Damir Sinković je prisutnima predstavio HAACP. Objasnio je kako se radi o sustavnom procesu kontrole tehnološkog procesa na način da se identificiraju sve potencijalne opasnosti u bilo kojem procesu proizvodnje, obrade, pripreme, prijevoza i distribucije proizvoda. Kontrolne mjere usmjerene su na one radnje i postupke koji su ključni za osiguranje zdravstvene ispravnosti proizvoda.
Sa sjednice je jos jednom odaslan apel javnosti o potrebnim preventivnim aktivnostma u cilju očuvanja zdravlja. U tom kontekstu pravilna i uravnotežena prehrana zasigurno jedan je od ključnih čimbenika.