Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. veljače 2015.

Iako u dječjoj dobi rijetke maligne bolesti, usprkos tome, predstavljaju nakon prometnih nesreća drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina.

 

Ove bolesti kod djece imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb.Naime, njega djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju.

 

Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, svega 20 posto djece ima pristup modernom liječenju, podsjećaju iz Udruge za pomoć oboljelima od malignih bolesti Za novi dan.

 

Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80 posto od ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju. Upravo zbog toga u svibnju 1994. u Španjolskoj je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja obitelji djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja.