Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. prosinca 2014.

Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove  Krapinsko-zagorske županije je zajedno s Hrvatskom poljoprivrednom komorom KZŽ i Hrvatskim seljačkim savezom KZŽ organizirao edukativni izlet poljoprivrednika s područja Županije u Republiku Sloveniju. Četrdesetak poljoprivrednika je u subotu posjetilo tri ogledna gospodarstva prilagođena standardima Europske Unije. Izlet je bio besplatan za sve sudionike, a organiziran je kao jedna od aktivnosti u sklopu edukacije poljoprivrednih proizvođača. Posjećena je farma krava s klaonicom, seoski turizam s vlastitom toplanom i obiteljska sirana. Slovenski domaćini su naše poljoprivrednike upoznali s funkcioniranjem svojih gospodarstava, ali i procesom njihovog nastajanja i razvitka unutar sustava Europske unije. Korisnost izleta se najbolje ogledala u brojnim pitanjima zagorskih poljoprivrednika i detaljnim odgovorima domaćina ne samo o svakodnevnim djelatnostima, već i o cijelom poljoprivrednom sustavu u Sloveniji. Zaključeno je da je za dobro funkcioniranje poljoprivrednog gospodarstva potreban naporan rad, dobra organiziranost, poznavanje zakonskih propisa, dobra opremljenost i kvalitetna komunikacija sa zajednicom koja olakšava plasman proizvoda. U ovom edukativnom izletu je sudjelovalo i dvoje djelatnika Poljoprivredne savjetodavne službe koji će o viđenom izvijestiti i one poljoprivrednike koji nisu mogli biti dio ovog posjeta.

 

Skupina poljoprivrednika iz cijele Županije je posjetila tri ogledna gospodarstva:

 

1. Gospodarstvo Janko Rutnik bavi se uzgojem krava dojilja, klanjem goveda u vlastitoj klaonici i preradom mesa. Ovo je jedna od prvih privatnih klaonica u Sloveniji. Kroz nju tjedno prođe 10-15 grla stoke  što čini godišnji promet od oko 300 tona mesa. Korisnici usluga su poljoprivrednici iz njihove okolice. Domaćini su izložili sustav vlastitog uzgoja, klanja i plasmana mesa. Na ovom gospodarstvu rade samo članovi uže obitelji. Ono je maleno, ali dobro opremljeno i organizirano te zato veoma uspješno.

 

2. Gostišće Smogavc je obiteljski ugostiteljski objekt koji ima vlastitu toplanu. Toplana radi na drvenu biomasu. Njezinom se energijom osim ugostiteljskog objekta grije i susjedni Centar za nastavne i izvannastavne aktivnosti, nekoliko kuća, a planira se iskoristiti i za grijanje buduće saune. Toplana je počela s radom 2008. godine sa snagom od 350 kW. Danas je modernizirana i ima snagu od 500 kW. Toplu vodu do susjednih objekata vodi mreža od oko 700 metara cijevi. Toplana je u najvećoj mjeri automatizirana. Ljudski rad se u svodi na nabavu sirovina i održavanje sustava.

 

3. Gospodarstvo Stane Levart bavi se uzgojem mliječnih krava i preradom mlijeka. Gospodarstvo ima 26 krava dojila čije mlijeko sami prerađuju. Obiteljska sirana funkcionira po najvišim higijenskim standardima, a usredotočena je na proizvodnju jogurta, mladog sira i skute. Domaćin je osobito istaknuo važnost dobre komunikacije sa zajednicom što može uvelike olakšati plasman proizvoda. Kmetija Levart tako velik dio svojih proizvoda prodaje lokalnoj školi za prehranu djece.

 

Na svakom gospodarstvu organizirana je i degustacija njihovih proizvoda. 


Fotogalerija