Zagorje
Bajka na dlanu

11.12. -Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Datum objave: 12. prosinca 2014.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (kratica HRZ i PZO) grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća osiguranje suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u zdruđenim operacijama. Nositelj je i organizator integriranog sustava protuzračne obrane Republike Hrvatske.

 

Kamen temeljac Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu bilo je osinvanje zrakoplovne skupine pri Zapovjedništvu Zbora narodne garde. Osnovna zamisao bila je okupiti pilote i ostale zrakoplovce koji su napustili JNA, pružiti stručnu pomoć postrojbama ZNG-a, te stvoriti jedinstven sustav zemaljskog promatranja, javljanja i PZO RH.

 

Jedan od najpoznatijih pripadnika HVZ-a bio je Zagorec iz Gornje Stubice, pilot i junak Domovinskog rata Rudolf Perešin.

 

Perešin je zrakoplovom bivše JNA s bihaćkog aerodroma prebjegao u Austriju (Klagenfurt) i stavio se na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, a kasnije stradao u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak”.

 

U njegovom rodnom mjestu Gornjoj Stubici otvoren je spomen park “Rudolf Perešin” u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MiG-21 , a u spomen na Rudolfa Perešina svake se godine održavaju tradicionalni „Susreti za Rudija“.